Remek-delo Lidije Pilipenko večeras na sceni nacionalnog teatra

26.05.2021

05:32 >> 05:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava je inspirisana istoimenim biserom ruske književnosti slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina

Remek-delo Lidije Pilipenko večeras na sceni nacionalnog teatra
Copyright Promo/Željko Jovanović

Večeras će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19.30, biti izveden balet Petra Iljiča Čajkovskog „Evgenije Onjegin“, za koji je jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko uradila libreto, koreografiju i režiju.  Solistkinja baleta, Tatjana Tatić prvi put će nastupiti u ulozi Tatjane.

U naslovnoj roli je Jovan Veselinović, Tatjaninu sestru Olgu tumači Ada Raspor, a Lenski je Nikola Bianko. Učestvuje celokupni ansambl Baleta.

Predstava je inspirisana istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog 19. veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Promo/Željko Jovanović

Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, gospođa Pilipenko je sa maestrom Đorđem Pavlovićem uradila i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.

Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama, dočaran je pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom.

Lidija Pilipenko Promo/Narodno Pozorište

Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.

Pročitajte još

Premijera ovoga baleta bila je 23. decembra 2017. godine u scenografiji Borisa Maksimovića i kostimima Katarine Grčić Nikolić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike