Poslednji ples italijanske kraljice baleta

28.05.2021

07:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Najpoznatija je po ulozi Žizele i drugim likovima u romantičnim komadima, kao i po bravuroznim izvedbama sa najvećim baletskim igračima, od Rudolfa Nurejeva

Poslednji ples italijanske kraljice baleta
Copyright Profimedia

Jedna od najvećih balerina 20. veka, čuvena Italijanka Karla Frači, umrla je juče nakon dugogodišnje borbe sa kancerom, saopštila je milanska Skala.

Predsednik Italije, Serđo Matarela odao je počast legendarnoj kraljici baleta, koja bi u avgustu ove godine napunila 85 godina.

– Svojom elegancijom i umetničkim naporima, koji su plod njenog intenzivnog rada, Karla Frači je zadužila našu zemlju – izjavio je Matarela i dodao da su je izvanredne umetničke i ljudske vrednosti učinile jednom od najvećih balerina savremenog doba, na međunarodnom nivou, prenosi Ansa.

Premijer Mario Dragi, u izjavi za novinare rekao je da je Karla predstavljala baletsku umetnost u čitavom svetu, jer je bila primer strasti za sve generacije kao izuzetan talenat i sjajna građanka Italije.

Profimedia

Frači je rođena u Milanu 1936. godine, u porodici tramvajskog kočničara. Maštala je o tome da postane frizerka, ali je već sa deset godina upisala čuvenu pozorišno-baletsku školu “La Skala”, čija je zvezda postala 1958.godine. Tokom karijere igrala je više od 200 uloga, a sarađivala je sa Kraljevskim Baletom i Američkim baletnim pozorištem.

Najpoznatija je po ulozi Žizele i drugim likovima u romantičnim komadima, kao i po bravuroznim izvedbama sa najvećim baletskim igračima, od Rudolfa Nurejeva do Aleksandra Godunova i Mihaila Barišnjikova. Vodila je baletsku trupu napuljskog pozorišta San Karlo, Arene iz Verone, kao i Rimsku operu.

Pročitajte još

– Karla Frači je najvažnija ličnost u istoriji baleta Skale – rekao je upravnik pozorišta Dominik Mejer, dodajući da će njeno telo biti izloženo u predvorju Skale tokom današnjeg dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike