Spektakularni „Mikelanđelo“ u Narodnom pozorištu: Premijera koja je pomerila granice očekivanog (FOTO)

21.05.2021

05:52 >> 08:48

0

Autor: Dejan Ćirić

Najznačajnija poruka ovog baleta je pogled na Mikelanđela čoveka, koji je najveći deo života bio usamljenik, a ostavio nam je tako veliko delo u nasleđe

Spektakularni „Mikelanđelo“ u Narodnom pozorištu: Premijera koja je pomerila granice očekivanog (FOTO)
Copyright ATA Images/Milan Maričić

Balet „Mikelanđelo” u koreografiji i režiji slovačkog autora Marija Radačovskog, koji je spojio klasičnu muziku i pokret neoklasičnog stila u priči o životu i delu velikog renesansnog umetnika, s Dejanom Kolarovim u naslovnoj ulozi, premijerno je sinoć izveden sa velikim uspehom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

ATA Images/Milan Maričić

ATA Images/Milan Maričić

Radačovski, učenik slavnog Jiržija Kilijana, koji je tokom 90-ih godina prošlog veka bio igrač Holandskog plesnog teatra, smatra da je „Mikelanđelo“ fantastična i univerzalna svetska tema, a sa ovom predstavom želeo je da oni koji ne znaju mnogo o Mikelanđelu steknu pravu sliku o tom veličanstvenom umetniku i da ga zavole.

S druge strane, za publiku koja poznaje njegov život i rad nastojao je da rasvetli izvesne momente koji su ga inspirisali da stvori dela poput „Pijete“, „Davida“ ili freski na Sikstinskoj kapeli.

ATA Images/Milan Maričić

Celu predstavu pratila je snažna, dirljiva, emotivna muzička nit sastavljena od poznatih kompozicija renesansnih autora, zatim Baha, Vivaldija, Hendla…

Moderan pristup se ogledala u scenografiji koja je savremeno dizajnirana, tako da je zahvaljujući spoju neoklasične koreografije i klasične muzike na sceni dobijen izvestan kontrast koji se veoma dopao publici na premijeri koja nije štedela dlanove da na kraju predstave, uz uzvike „bravo” nagradi umetnike velikim, iskrenim i snažnim aplauzom koji se dugo nije stišavao.

ATA Images/Milan Maričić

ATA Images/Milan Maričić

Najznačajnija poruka ovog baleta je pogled na Mikelanđela čoveka, koji je najveći deo života bio usamljenik, a ostavio nam je tako veliko delo u nasleđe.

U predstavi je učestvovao ansambl Baleta Narodnog pozorišta koji su u solističkim ulogama, osim Kolarova, predvodili i Ivana Savić Jaćić (majka), Nikola Bjanko (ljubavnik), Dejana Zlatanovski (drugarica), Olga Olćan (Beli anđeo) i Miloš Živanović (Mikelanđelov otac).

ATA Images/Milan Maričić

Scenografiju i dizajn svetla kreirao je gost iz Slovačke Marek Holi, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Pročitajte još

Prva repriza biće održana u utorak, 1. juna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike