Tragikomedija današnjeg vremena: 12 godina "Generalne probe samoubistva"

12.12.2020

13:05

0

Na sceni Zvezdara teatra danas je kao rođendanski matine odigrana predstava Dušana Kovačevića u kojoj uloge izvode Branislav Lečić, Branimir Brstina, Igor

Tragikomedija današnjeg vremena: 12 godina "Generalne probe samoubistva"
Copyright Promo / Sonja Žugić

Na današnji dan pre 12 godina prvi put je odigrana drama “Generalna proba samoubistva” po tekstu i režiji Dušana Kovačevića, a danas, simbolično, 12. 12. u 12 sati izvedena je ponovo na sceni “Zvezdara teatra”. Ovaj komad je do sada igran više od 200 puta.

– Nakon dužeg vremena izvodi se u 12 časova, kao što su se 80-ih godina prošlog veka uspešno izvodili matinei. Želimo ekipi predstave još puno uspeha i izvođenja ovog komada – poručili su iz pozorišta.

U predstavi igraju Branislav Lečić, Branimir Brstina, Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić.

Komedija “Generalna proba samoubistva” Dušana Kovačevića, nesumnjivo jednog od najboljih dramskih pisaca naše savremene književnosti, napisana je sedam godina nakon “Doktora šustera” (2001), prethodne drame ovog autora koja se takođe uspešno izvodila.

Promo / Sonja Žugić

Kovačević na specifičan i posredan književni način, uz pomoć humorističkog i satiričnog tona, uz neposredne groteskne i hiperbolične situacije i prizore, sistematski razvijajući i iz scene u scenu uvećavajući svoju komediografsku tenziju, govori o složenom i protivurečnom moralu i poremećenom identitetu današnjeg čoveka i našeg društva opterećenih neizvesnošću i različitim izazovima egzistencijalnog trenutka u kojem postoje.

Prema rečima mnogih kritičara, još jednom potvrđujući i u prostoru savremenog Beograda pronalazeći dramu apsurda i groteske u kojima živi današnji čovek, iz kojih u osnovi proizilaze sva njegova ranija pozorišna dela, Kovačević je u “Generalnoj probi samoubistva” našu neposrednu stvarnost video kao mnogostruko isprepletenu igru različitih životnih i književnih žanrova – kao dramu u drami, tragediju u komediji, satiru u groteski, farsu u tragediji.

Promo / Sonja Žugić

Njegova drama zapravo je simbolična tragikomedija današnjeg vremena, koja umnoženim, dobrovoljnim ili nametnutim ulogama koje nose njeni protagonisti pokazuje do kojeg stepena odbrambenih mehanizama je prinuđen da se spusti čovek našeg vremena i prostora da bi opstao u tragediji apsurda čiji je bespomoćni svedok.

Pročitajte još: Dušan Kovačević o knjizi “Ja to tamo pevam”: Drage uspomene na one kojih više nema

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike