Genije iz Idvora: Izložba o Mihajlu Pupinu na Gardošu

10.06.2021

11:54

0

Autor: Dejan Ćirić

Planira se i snimanje igrane TV serije o velikom naučniku koga će tumačiti istaknuti glumac Dragan Mićanović

Genije iz Idvora: Izložba o Mihajlu Pupinu na Gardošu
Copyright Mihajlo Pupin/Profimedia

Izložba „Mihajlo Pupin – X zraci“ autora dr Dragoljuba Cucića, biće svečano otvorena danas u Kuli na Gardošu u Zemunu, i trajaće do 8. jula, saopštila je Gradska opština Zemun.

Povod za novu izložbu je obeležavanje 125 godina od otkrića rendgenskog zračenja, kojem su i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin dali ogroman doprinos, a Pupin posebno svojim otkrićem sekundarnog zračenja, kako je objasnio autor izložbe, istovremeno i direktor Pančevačkog regionalnog centra za talente.

Mihajlo Pupin/Profimedia

Ova jedinstvena postavka u organizaciji Ateljea i galerije „Čubrilo“, predstaviće posetiocima i ljubiteljima nauke dela genija iz Idvora kroz 10 panoa o rendgenu, iks zracima i naporima Mihajla Pupina da javnosti kroz fotografiju, popularnu i stručnu štampu objasni značaj otkrića da je ljudsko telo „providno“.

Takođe, ovaj projekat obuhvata i kolaž umetnice Mirjane Nikolić, nagrađen kao najbolji na ovogodišnjem konkursu Zadužbine Mihajla Pupina.

Naučnik Pupin je na doktorskim studijama u Nemačkoj sarađivao sa dr Kontom i neposredno bio upoznat sa otkrićem iks zraka i pre istraživanja Nilsa Bora o strukturi materije, što će pokazati izloženi članci iz medija.

Dragan Mićanović Promo/Miša Obradović za Blue Butterfly

Institut „Mihajlo Pupin“ će uraditi prototipove patenata velikog naučnika, koji će uskoro moći da se pogledaju u Muzeju Nikole Tesle.

Pročitajte još

Planira se i snimanje igrane TV serije o velikom naučniku koga će tumačiti istaknuti glumac Dragan Mićanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike