Remek-dela tretirana kao studentski crteži: Jugoeksportova kolekcija u konaku kneginje Ljubice

12.06.2021

09:10 >> 07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Slike i predmeti, sada u jako lošem stanju, zahtevaju hitne konzervatorske tretmane, kako bi se njihovo degradiranje zaustavilo

Remek-dela tretirana kao studentski crteži: Jugoeksportova kolekcija u konaku kneginje Ljubice
Copyright Tanjug/BeoInfo/Predrag Mitić

U Konaku kneginje Ljubice predstavljeno je 36 umetničkih dela od ukupno 148 artefakata koje je Muzej grada Beograda kupio za 33 miliona dinara u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, a koja su činila deo stečajne mase kompanije Jugoeksport.

Početna cena kolekcije u koju spadaju 124 slike i 24 dela primenjene umetnosti bila je 10,4 miliona dinara, a među njima su dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Lazara Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića, Bože Prodanovića, Zore Petrović, Katarine Zarić i mnogih drugih umetnika.

Tanjug/BeoInfo/Predrag Mitić

Muzej je shodno svojim ovlašćenjima prema Zakonu o kulturnim dobrima proglasio tu kolekciju za kulturno dobro prema hitnoj proceduri, a iz razloga mogućeg iznošenja slika iz zemlje kao i dalje nebrige o tim delima i njihovog daljeg propadanja.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda kaže da će 36 umetničkih dela biti dostipno Beograđanima i njihovim gostima od utorka 15. juna do nedelje 20. juna.

– Dela Milunovića, Zore Petrović, Prodanovića procenjivali su i pokušali da prodaju kao da su u pitanju studentski crteži. Bilo je jasno da je cilj cele akcije bio da se za smešne pare kupe vredne slike kako bi se posle preprodavale i ovo je prvi put da je država reagovala i otkupila vredne artefakte za naše muzeje gde će biti dostupna građanima – rekao je Vesić.

Tanjug/BeoInfo/Predrag Mitić

On je dodao da će ove godine započeti rekonstrukcija zgrade na uglu Resavske i Nemanjine ulice gde će biti smešten Muzej grada Beograda na prostoru tri puta većem od Narodnog muzeja.

Kako je Vesić naglasio ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila ga je da je iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika dobila spisak svih slika koje se nalaze u stečajnom postupku.

– Ministarstvo kulture će taj spisak artefakata proslediti muzejima čiji će profesionalci imati priliku da procene šta je od toga nacionalno blago. Inače, predložili smo da se u Zakon o kulturnim dobrima stavi član koji reguliše potraživanja države kulturnih dobara koja su se našla u stečajnoj masi, kako bi ta dela ostala u našim muzejima – kazao je Vesić.

Tanjug/BeoInfo/Predrag Mitić

Gradske vlasti su prvi put ove godine odvojile 100.000 evra za kupovinu umetničkih slika, a sledeće godine, kako kaže, biće odvojen novac i za kupovinu skulptura.

– Želimo da na taj način oživimo praksu u kojoj država, za manji novac, na početku karijere nekih umetnika, kupi artefakte koja će vremenom dobiti status nacionalnog blaga – ističe Vesić.

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda kaže da je među izloženim umetničkim delima nekoliko teško oštećenih.

– Nedostaje 14 slika sa osnovnog spiska Jugoeksportove kolekcije. Videćemo kako da uđemo u trag tih slika – kazala je Medaković.

Tanjug/BeoInfo/Predrag Mitić

Slike i predmeti, sada u jako lošem stanju, zahtevaju hitne konzervatorske tretmane, kako bi se njihovo degradiranje zaustavilo. Posledica loših uslova u kojima su čuvane, vlage, velikih oscilacija u temperaturi vazduha i nedostatak adekvatne zaštitne ambalaže je stanje dela koje govori o totalnom nemaru prema kulturnom dobru koje je jedan kolektiv brižljivo sakupljao i čuvao.

– Slike su čuvane na nedopustiv način. Trudićemo se da se takve okolnosti u kojima se čuvaju remek-dela nikada ne ponove. Ne postoji izgovor za stanje u kojima su slike pronađene. Vozarevićev crtež je pocepan. Delo Peđe Milosavljevića teško oštećeno – rekla je Medaković.

Pročitajte još

Kolektiv Jugoeksporta, nekadašnjeg giganta modne industrije, 1973. godine poklonio je Muzeju grada Beograda 47 dela iz svoje kolekcije i time je formiran pokretni legat tog preduzeća. Tada je kolekcija dela izuzetne vrednosti stigla u Muzej uz posvetu kolektiva Jugoeksporta kao potvrda izuzetne saradnje dva kolektiva i dve uprave, uprave najvećeg privrednika u oblasti modne industrije i najznačajnije ustanove kulture grada Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike