Emotivna ispovest Jelisavete Karađorđević za 24sedam: Promenila me je tragična istina o mom ocu

14.06.2021

18:23 >> 20:50

0

Kažu da kada u porodici ima troje dece, i ima nešto važno da se učini - ako prvi ne nosi barjak - treći mora. To sam ja, ističe kneginja

Emotivna ispovest Jelisavete Karađorđević za 24sedam: Promenila me je tragična istina o mom ocu
Copyright Jelisaveta Karađorđević, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kneginja Jelisaveta Karađorđević, jedina ćerka kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge od Grčke i Danske prisustvovala je danas promociji knjige o njenom ocu “Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija”, čiji je autor njen bivši suprug Nil Balfur.

Ova knjiga je prvi put objavlјena 1980. u Britaniji pod naslovom “Paul of Yugoslavia: Britain’s Maligned Friend”, da bi svoje prvo izdanje na srpskom jeziku, u tadašnjoj Jugoslaviji, doživela 1990. godine. Drugo, dopunjeno izdanje, koje sadrži doskora nedostupna dokumenta britanske obaveštajne službe, objavio je Glasnik ove godine, a danas je njen autor Balfur prvi put gostovao u Beogradu.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević je za naš portal emotivno govorila o svom ocu i koliko joj je rad na ovoj knjizi promenio život. Ona se godinama zalagala da pronađe tajne dokumente, spise i beleške koje je knez Pavle pisao, kako bi, kako je istakla, otkrila istinu koju su dugo od nje skrivali i koju bi napokon pružila i srpskom narodu.

Jelisaveta Karađorđević, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Poznato je da je Karđorđevićeva povodom zahteva za rehabilitaciju svog oca kneza Pavla dala izjavu 27. septembra 2011. pred Višim sudom u Beogradu, a zahvaljujući njenom trudu knez Pavle je rehabilitovan 28. novembra iste godine. Potom su posmrtni ostaci njenih roditelja, kneza Pavla i kneginje Olge, kao i brata kneza Nikole, preneti iz Švajcarske i sahranjeni u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u oktobru 2012. godine, zahvaljujući njenom zalaganju.

– Moj otac je bio jedna zatvorena osoba ceo život i o patnji i prošlosti nikada nije hteo da priča sa nama, decom. Zahvaljujući ovoj knjizi i Nilu Balfuru, kao i radu na njoj, saznala sam ne samo o njemu, već o nama, o prošlosti, mojoj porodici i svemu što se dogodilo na ovim prostorima tada – kaže na početku razgovora kneginja i dodaje:

Jelisaveta Karađorđvić, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Imala sam mogućnost da otkrijem tajnu dokumentaciju što smo i dodali na kraju knjige. Ta dokumenta pokazuju potpuno drugi aspekt od onoga što se u javnosti govorilo. Zato sam srećna što danas možemo da otkrijemo istinu i da saznamo ono što zaista ni ja sama nisam znala.

Na pitanje šta je o svom ocu saznala čitajući sva ta dokumenta i spise, ona kaže:

– Saznala sam ono što će saznati i čitaoci ove knjige – ko je bio moj otac, kakva je ličnost bio… Zaista je bio običan čovek, nije bio komunikativan, nije otkrivao nikome šta oseća, pa ni nama, sve je nosio u sebi. Držao se formalnosti, ali kroz ovo delo videće se da je bio kao i svaki čovek, od krvi i mesa. Bio je otac ne samo naš, već i svog naroda. Međutim, u sebi je nosio veliku tugu i to je tragedija njegovog života. Plakala sam dok smo radili na ovoj knjizi, evo i danas dok je Nil pričao o tome, ganulo me je. Moj otac je bio jako tužan, jer je zaista doživeo veliku nepravdu sa svih strana, nije bilo fer u svakom slučaju – priča kneginja i ističe:

Jelisaveta Karađorđević, Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

– Kada sam uzela u ruke ovu knjigu otkrila sam čitav život. Otkrila mi se prošlost koju sam ignorisala, jer nisam mnogo o njoj znala. Imala sam priliku da bolje upoznam svog oca. Bez ove knjige ja ne bih znala svoju porodicu onako kako je znam sada. Kada sam počela da tražim sve te dokumente koji su uvršteni u ovo delo, sve to što sam pročitala, sve to što nisam znala, promenilo me je. Promenilo je moj život i sve u njemu. Značajno mi je da sve to što sam saznala podelim sa narodom, sa Srbijom uopšte. To je bio moj cilj.

Priznaje da je kroz reči knjige najviše pronašla sebe i spoznala koliko je važno znati i izreći istinu kad god to bilo.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Shvatila sam koliko mi je neophodno da se vratim u svoju zemlju i budem sa svojim narodom. To je ista krv. Međutim, meni je toliko dugo bilo zabranjeno da dođem. Kada sam napokon odlučila da se vratim, to je bila najveća moguća avantura. Tada još uvek nisam imala dozvolu, te sam na neki način tajno došla. Hvala bogu niko ništa nije uradio. Ovde su me uvek lepo tretirali, nikada nisam doživela nikakvu neprijatnost. Trideset godina je prošlo od kada sam prvi put stigla. I srećna sam što sam to učinila.

Pročitajte još

Sve je ovo, kako ističe, bila njena dužnost da uradi.

– Kažu da kada u porodici ima troje dece, i ima nešto važno da se učini – ako prvi ne nosi barjak – treći mora. To sam ja – zaključuje Jelisaveta Karađorđević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike