"Ravno Selo film festival" otvara novi film Milene Radulović

16.06.2021

14:01 >> 13:33

0

Autor: M. Cukić

Zatvaranje festivala obeležiće dodela nagrada u svim kategorijama uz projekciju ostvarenja Jedini izlaz Darka Nikolića sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi

"Ravno Selo film festival" otvara novi film Milene Radulović
Copyright Milena Radulović Foto: 24sedam/Goran Sivački

“Ravno Selo” Međunarodni festival debitantskog filma održaće se ove godine od 1. do 4. jula.

Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma. Tradicionalno “Ravno Selo Film Festival” će imati glavni program, kao i studentski program, dok ove godine prvi put donosi i treću selekciju pod nazivom “Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu.

Promo / Ravno selo

Gost selektor glavnog programa ovogodišnjeg izdanja je Dragan Jeličić, dok je za dokumetnarni program zadužen Igor Toholj. Gosti u okviru studentskog filma su akademci Akademije iz Skoplja.

Lazar Ristovski, osnivač festivala najavio je početak radova na izgradnji novog Doma kulture.

Promo / Ravno selo

– Posle 5 godina borbe u 5 setova borba se isplatila. Stari dom se danas ruši, a novi počinje da se zida. Lepo je kada se grade putevi i fabrike, ali kada se podiže jedan objekat kulture, to je za zemlju isto tako važno. Ravno Selo će biti rasadnik talenata. Ja ću se pobrinuti da naš Dom bude stalno pun i publikom i najkvalitetnijim programima. Hvala predsedniku Pokrajinske vlade gospodinu Miroviću na razumevanju i pomoći. Uistinu sam srećan – kazao je Ristovski.

Lazar Ristovski ATAImages/Stefan Tomasevic/

Petar Ristovski, direktor festivala podsetio je kako se rodila ideja o osnivanju.

– Kada je Dom kulture u Ravnom selu izgoreo pre pet godina rodila se ideja o organizovanju festivala nakon veoma posećene besplatne projekcije filma “Dnevnik mašinovođe”, na koju je stiglo više od 1500 meštana ovog i okolnih sela. Ovaj Festival osnovan sa idejom da se skrene pažnja Opštini Vrbas i pokrajini da se Dom kulture obnovi, stavio je Ravno Selo na mapu omiljnih letnjih dešavanja, ne samo okolnih sela već i mnogo šire. Drago mi je što su se svi naši napori isplatili i što je Ravno Selo kroz ovih pet godina postalo selo filma, selo kulture i što imamo priliku da zajedno sa Ravnoselcima gradimo dalje ovaj festival specifičnog, rekao bih pomalo i Felinijevskog, karaktera. Vidimo se i ove godine u Ravnom Selu – kazao je Ristovski.

Čertvrti po redu “Ravno Selo Film Festival” svečano će biti otvoren 1. jula, koncertom filmske muzike na kom će glumce i pevače pratiti Novosadski Filharmoničari kao i na trećem izdanju festivala.

“Superdeep”, Promo / MCF

Festival otvara ruski film “Superdeep” Arsenija Suhina sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi, dok će zatvaranje festivala pratiti dodela nagrada u svim kategorijama uz projekciju filma “Jedini izlaz” Darka Nikolića sa Anđelkom Prpić. U glavnom programu biće prikazani i domaći film “Lihvar” Nemanje Ćeranića, češki film “Smotaj i pali” sa Peđom Bjelcem u glavnoj ulozi, reditelja Adama Hobzika, mađarski film “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme” rediteljke Lili Horvat i turski film “Potencijalni kandidat” reditelja Erkana Kasala.

Pročitajte još

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike