Žarko Laušević: Uskrs 1944. bio je gori za Beograd nego napad iz 1941.

20.06.2021

18:01 >> 18:09

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova priča je značajna zbog toga što će otkriti i neke druge stvari, makar zaintrigirati nekoga, pa da onda jednog dana krenemo i o tim stvarima da razgovara

Žarko Laušević: Uskrs 1944. bio je gori za Beograd nego napad iz 1941.
Copyright Žarko Laušević Promo/ Firefly

Istorijski ratni spektakl “Heroji Halijarda”, sniman je na Kosmaju, u selu Nemenikuće i okolini Beograda, a jedan od glavnih glumaca, Žarko Laušević, ističe da su teme iz istorije neophodne za ekranizaciju, jer smatra da “ako nešto ne naučimo i ne zapamtimo, bojim se da ćemo ponoviti to isto”.

Žarko Laušević Promo/Contrast Studios

U poslednje vreme, zvezda kultnih filmova “Oficir s ružom”, “Bolje od bekstva” i “Braća po materi” veoma je angažovan na aktuelnim domaćim filmovima i TV serijama u svom povratku na mali i veliki ekran. Sada mu je fokus na ambiciozno pripremljenom projektu Radoša Bajića iz perioda Drugog svetskog rata, koji je film “Heroji Halijarda” i mini seriju “Vazdušni most” planirao tri i po godine.

– Privukla me je i obradovala ova priča, kao i poziv kolege Radoša Bajića. Inače volim istorijske teme, naročito bazirane na realnim događajima, to uvek ume i te kako da provocira – izjavio je Laušević.

Radoš Bajić, Žarko Laušević i Petar Božović Promo/ Contrast Studios

U centru igranog filma “Heroji Halijarda” je zaplet baziran na istinitom događaju o spasavanju savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom pod šifrovanim imenom “Operacija Halijard”. Srpski narod je u leto 1944. godine od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih pilota, što je suština te ratne drame.

– Uloga koju imam ovde je fiktivna, za razliku od velikog broja drugih likova u priči koji se pojavljuju kao važna imena poznata iz naše istorije. Tumačim lik oca koji ima tri sina, i kad se tako izgovori, zvuči kao početak neke lepe bajke. Ali ipak nije, jer ova bajka je vrlo surova. Jedan je sin u partizanima, drugi u četnicima, treći sa 17 godina negde na putu, vuče ga život da se opredeli, ni sam ne zna kuda – opisao je Laušević okvir radnje i svoj lik u filmu.

Čubrilo Čupić i Žarko Laušević Promo/Contrast Studios

Osim sinova, njegov lik u filmu i seriji ima i ćerku, koja se zaljubljuje u jednog pilota, a upravo njega će junaci filma spasiti. Prema njegovim rečima, taj rascep porodice je prikaz tog vremena kao i raspolućenosti ljudi, što u vreme njegove generacije nije moglo da se pronađe u udženicima iz istorije.

Čuveni glumac je naveo da se nije detaljno izučavalo da su saveznici Jugoslavije bile zemlje sa Zapada – Amerika, Engleska, ali isto tako bilo je poznato da su oni uglavnom pomagali. Podsetio je na brojne žrtve koje su pale u tim naletima preko većih gradova u Srbiji kao što su Leskovac i Niš, a takođe su bombradovani Podgorica i Nikšić.

– Uskrs 1944. godine bio je gori za Beograd nego napad iz 1941. Ova priča je značajna zbog toga što će otkriti i neke druge stvari, makar zaintrigirati nekoga, pa da onda jednog dana krenemo i o tim stvarima da razgovaramo. Ako nešto ne naučimo i ne zapamtimo, bojim se da ćemo ponoviti to isto – pojasnio je glumac.

Gordan Matić i Žarko Laušević Promo/FCS

Kako je reditelj Bajić izjavio povodom saradnje sa Lauševićem, oduvek je znao da je on veliki glumac, ali sada dok rade zajedno, može i potpisati “sertifikat” sa tom tvrdnjom. Opisao ga je kao veoma profesionalnog kolegu, retko izvanrednog glumca. Sada dva dramska umetnika imaju priliku da sarađuju prvi put u karijeri, a kada je scenario bio gotov, Bajić ga je poslao Lauševiću sa idejom da se sastanu za 10 dana i popričaju o mogućem snimanju. Glumac se javio već sutra ujutru, scenario nije mogao da prestane da čita, i odmah je pristao da igra u filmu.

– Scenario mi se veoma svideo, mislim da je Radoš Bajić izuzetno otvoren i zahvalan za saradnju, prima sugestije, što je za glumce veoma dragoceno, ne samo za mene, već sve učesnike ovde. I otvorenog srca je ušao u ovaj projekat, što se odmah vidi – naglasio je umetnik.

Čuveni glumac dosta je prisutan u novim TV serijama i filmovima u poslednje vreme u Srbiji, posebno u projektima sa istorijskom tematikom. Pre svega je briljirao kao vodeći junak serije “Koreni” prema delu Dobrice Ćosića, a svojevrsni nastavak u vidu serijala “Vreme zla” biće uskoro prikazan, gde takođe igra jednu od dominantnih uloga.

Ime naroda Promo/MCF

Osim toga, tumačio je pesnika za decu Jovana Jovanovića Zmaja u filmu i mini seriji “Ime naroda” Darka Bajića, a igrao je i u donedavno aktuelnoj istorijskoj epskoj priči – seriji “Aleksandar od Jugoslavije” Zdravka Šotre.

Možda su savremene teme danas dosta istražene, pa se autori okreću istoriji.

– Prošlost kao istorija je očigledno nešto što mi još uvek nismo do kraja savladali, zato rado prihvatam pozive gde se obrađuju takve teme. Ako bi se pojavili neki novi savremeni zapleti, ne bih imao ništa protiv da u tim pričama učestvujem. Takav je i serijal „Državni službenik“, gde igram dve sezone, a spremamo i treću – nagovestio je Laušević, koji je nedavno odigrao maestralnu ulogu u neobičnoj seriji “Kalkanski krugovi”, čiji se nastavak planira.

Žarko Laušević, “Kalkanski krugovi” Promo/Firefly

Kako smatra, to su višeznačno ozbiljni projekti upravo zato što otkrivaju tu skrivenu i prećutanu stranicu istorije, a s druge strane, daju jedan dobar paralelni tok sa ovim što se danas dešava.

– Nikako ne može biti zaludan posao okretati se istoriji na filmu ili televiziji, ako imamo dobrog povoda. Svako vreme je dobro za Šekspira ili Njegoša. Zašto se ne vraćati istoriji, kada je dobra tema ili snažan dramski naboj, koji uvek može da ponudi i neke druge odgovore – objasnio je glumac i književnik, čija su tri poznata autobiografska romana zabeležila veliki uspeh u poslednjih 10 godina.

Žarko Laušević i Milan Marić, “Državni službenik” Promo/Vladimir Avramović

Glumac je zvaničan povratak domaćoj kinematografiji obeležio 2015. godine filmom “Smrdljiva bajka” Miroslava Momčilovića, i malo kasnije postao je nezaustavljiv sa angažmanom u većem broju TV serija. U savremenom trenutku njegovo lice se može videti na televiziji u više projekata, pa se stiče utisak da istovremeno igra u barem četiri naslova.

– Istina, ne preklapam se u projektima, iako prema emitovanju verujem da tako izgleda. O toj organizaciji mojih uloga u novim projektima brinu drugi ljudi, što rade veoma uspešno – podvukao je Laušević i dodao da ne voli da snima različite projekte u isto vreme.

– Nekad sam to radio, kao mnogo mlađi. Trčim sa pozorišne probe na snimanja, onda se vraćam uveče da snimam neki treći film. Nekako se to vremenom promeni, čovek malo stane i spusti loptu, i shvati da je potrebno posvetiti se studioznije jednom projektu – otkrio je jedan od najtraženijih i najboljih glumaca domaće kinematografije.

Žarko Laušević Antonio Ahel/ATAImages

Za hiperprodukciju TV serija u Srbiji smatra da je pravo zlatno doba, ali da on pokušava da u tolikom poslu ne meša svoje uloge, jer i u likovnom smislu smatra da je potrebno odvojiti ličnosti.

Pročitajte još

– Kada uključim televizor, ne znam koji glumac u kojoj seriji igra. Zato pokušavam da napravim neku distinkciju od svega ovoga što radim – zaključio je glumac, kojeg će publika gledati u ratnoj drami “Heroji Halijarda” tokom proleća 2023. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike