Nastavljeno snimanje filma „Budi Bog s nama“: U podeli Biković, Sloboda, Dugalić, Otašević i Bogdan

24.06.2021

11:31 >> 11:50

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je priča o životu zaboravljenog pionira filmske kritike Bošku Tokinu, jednom od vodećih ličnosti kulturnog života Beograda dvadesetih godina 20.

Nastavljeno snimanje filma „Budi Bog s nama“: U podeli Biković, Sloboda, Dugalić, Otašević i Bogdan
Copyright Miloš Biković/ATAImages/Antonio Ahel

Reditelj antologijskih dela srpske kinematografije, Slobodan Šijan, nastavio je juče snimanje novog filma „Budi Bog s nama“. Ovu su vest sinoć sa posetiocima u Domu omladine podelili urednici tribine „Književnost na filmu: U susret novom konkursu Filmskog centra Srbije“, na kojoj je trebalo da učestvuje i naš proslavljeni reditelj. Međutim, Šijan je bio sprečen da dođe jer je baš tog dana nastavljeno snimanje filma o Bošku Tokunu, avangardnom umetniku, aktivnom na srpskoj kulturnoj sceni, prijatelju Crnjanskog, Šumanovića, Vinavera.., dobrovoljcu u Prvom svetskom ratu i čoveku koji je popularisao film i bio prvi filmski autor koji završio u zatvoru posle Drugog svetskog rata, piše euronews.rs.

Slobodan Šijan Promo/Goran Srdanov

Podsetimo, snimanje je više puta prekidano, što zbog pandemije, što zbog nedostatka sredstava, o čemu je za Euronews Srbija ranije govorio i Miloš Biković, glavni akter ovog ostvarenja.

– Imamo veliki produkcioni problem da zatvorimo finansiranje za taj film. Radi se o početku 20. veka, a kada snimate neku vremensku epohu, onda je to produkciono zahtevnije i mogu da kažem skuplje, tako da se nadam da ćemo uspeti da završimo film. Teško je ljude ubediti u taj film, bez obzira na to što je veliki Slobodan Šijan jedan od autora i reditelj tog filma – objasnio je Biković, dodajući da je sa legendom naše kinematografije čast raditi, ali i lako i jednostavno, „jer takvi su veliki majstori“.

Miloš Biković ATAImages/Stefan Tomašević

„Budi Bog s nama“ je priča o životu zaboravljenog pionira filmske kritike Bošku Tokinu, jednom od vodećih ličnosti kulturnog života Beograda dvadesetih godina 20. veka.

U Parizu Balkana, kako su tada nazivali našu prestonicu, kroz život prvog filmskog stvaraoca koji je završio u zatvoru zbog svoje umetnosti defilovale su znamenite ličnosti jugoslovenske istorije poput kralja Aleksandra, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Branislava Nušića i Žanke Stokić. Šijan je reditelj koji je još od svojih filmskih početaka naklonjen subverzivnoj umetnosti verujući da ona stvara kreativnu atmosferu. Ovakav autorski stav jednog od najvećih jugoslovenskih filmskih stvaraoca sa naših prostora se sjajno uklapa sa umetničkim delovanjem protagoniste njegovog novog filma.

Sloboda Mićalović ATAImages/Antonio Ahel

„Film `Budi Bog s nama` iako inspirisan istinitim događajima i ličnostima bliži je fantaziji o sudbini intelektualca u promenljivim vremenima i političkim okolnostima. Ostvarenje o ovom zaboravljenom umetniku, ispričano u „šijanovski“ komičnom tonu, nosi naziv po Tokinovom prvom avangardnom filmu koji je nestao pod misterioznim okolnostima nakon snimanja“, naveli su iz produkcijske kuće „Archangel digital“.

Goran Bogdan Promo/Nebojša Babić

– Moj pokušaj je da kroz neke ozbiljne tonove koji se nadvijaju nad Boškovom sudbinom priđem jednom periodu, naročito 1924. godini, koji je neobično veseo jer je to vreme mladosti i pokušaja da se izmeni svet koji je tek preživeo užasan rat – rekao je reditelj.

Nebojša Dugalić/ATA Images

U filmu, osim Bikovića (Tokin), igraju i Goran Bogdan, Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Momčilo Otašević i Nebojša Dugalić.

Kao koproducenti, kako se navodi, u realizaciji filma učestvuju Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Češka, Bugarska i Rumunija.

Momčilo Otašević/Promo/ Beležnica

Snimanje filma „Budi Bog s nama“ počelo je 2019. godine i već ima obezbeđenu distribuciju u čak 26 zemalja sveta.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike