Tajna Miloske Venere: Boginja ili prostitutka?

08.04.2021

09:09 >> 11:18

0

Autor: Dejan Ćirić

Ime je dobila po ostrvu Milos gde je pronađena na današnji dan, 8. aprila 1820. godine

Tajna Miloske Venere: Boginja ili prostitutka?
Copyright Profimedia

Miloska Venera je jedno od najčuvenijih remek-dela antičke grčke skulpture. Statuu je izradio Aleksandros, vajar iz Antiohije, između 130 i 100 godine pre nove ere i veruje se da predstavlja Afroditu, grčku boginju lepote i ljubavi, koju su Rimljani nazivali Venera, mada je Salomon Renak tvrdio da je u pitanju Amfitrita, boginja mora koja u levoj ruci drži trozubac.

Ime je dobila po ostrvu Milos, koje se nalazi u arhipelagu Kiklada, gde je pronađena na današnji dan, 8. aprila 1820. godine.

Isklesana je u mermeru i visoka je 203 centimetra. Ovo delo se prvobitno pripisivalo Praksitelu, jednom od najvećih vajara stare Grčke. Prema rekonstrukciji, Miloska Venera je u levoj ruci držala jabuku, jer „milos“ na grčkom jeziku znači jabuka. Nastala je u helenističkom razdoblju. Ovaj period grčke umetnosti je trajao od 4. do 1. veka pre nove ere i predstavlja zlatno doba.

Pronašli su je meštanin Jorgos Kentrotas i francuski oficir Olivije Vutije, čiji je brod bio ukotvljen u blizini. Skulptura je bila ukopana u nišu jednog zida – ostatka starog grada Milosa. Sastojala se iz dva glavna dela – torzoa i nogu koje su pokrivene draperijom.

Profimedia

Statuu je 1821. godine kupio francuski ambasador u Konstantinopolju, u vreme kada je Grčka bila pod otomanskom vlašću, a zatim predstavio francuskom kralju Luju XVIII koji ju je kasnije ustupio muzeju Luvr, koji je i danas čuva.

Originalno postolje na kome je ostalo uklesano i ime autora, pronađeno je a zatim ponovo „izgubljeno“. Uz to, pronađeni su i delovi leve ruke koja drži jabuku, ali nije utvrđeno da li su oni pripadali ovoj statui. Dok je Venera bila u posedu kralja Luja, mnogi su pokušali da osmisle nove ruke ovoj figuri. Nekada se pretpostavljalo da je u njima držala dete, krunu, štit, koplje ili ogledalo u kome se divila svojoj lepoti, a u novije vreme – vreteno i konac. Verovatno je prvobitno nosila metalni nakit, narukvice, minđuše i traku na glavi, od kojih su ostale samo rupe fiksacije. Ipak, uprkos svim pokušajima i idejama, na kraju je odlučeno da se ne dodaje ništa i da skulptura ostane u obliku u kome je i pronađena. A upravo te nedostajuće ruke ostavljaju prostora mašti i nauci, pa je Miloska Venera tokom vremena postala jedno od najpoznatijih vajarskih dela na svetu.

Američki dizajner Kozmo Venman napravio je 3D repliku statue Miloske Venere, koja govori u prilog tezi da je jedna od najpoznatijih skulptura na svetu bila prikazana kako upreda konac, te da je obavljala omiljenu delatnost starogrčkih prostitutki.

Pročitajte još

Uz Mona Lizu, danas je centralni eksponat Luvra i jedno od najvećih vajarskih remek-dela svih vremena. Vekovima se smatra simbolom neprolazne ženske lepote i izložena je u velikoj sali namenjenoj samo njoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike