„Pod sjajem zvezda“: Slavna lica rokenrola (FOTO)

01.07.2021

07:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Brajan Rašić je bio zvanični fotograf Dejvida Bouvija od albuma Lets Dance (1983), a od 2006. Rolingstonsa

„Pod sjajem zvezda“: Slavna lica rokenrola (FOTO)
Copyright Izložba "Pod sjajem zvezda" ATA Images/B.P.

Retrospektivna izložba rok fotografija “Pod sjajem zvezda” otvorena je u prisustvu njenog autora Branislava Brajana Rašića u Narodnom muzeju Zrenjanina, gde će trajati do 31. avgusta.

– Velika je čast u ovakvoj jednoj instituciji kao što je Narodni muzej imati izložbu – rekao je Rašić prilikom svečanog otvaranja s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, koji je izrazio zadovoljstvo što u njihovom gradu izlaže “svetski priznati rok fotograf”.

Izložba “Pod sjajem zvezda” ATA Images/B.P.

Rašić je potom Salapuru proveo kroz izložbu postavljenu u Salonu Narodnog muzeja, koja sadrži više od stotinu fotografija muzičkih zvezda koje je slikao u protekle četiri decenije karijere, uz posebno izdvojene odeljke posvećene Rolingstonsima, Dejvidu Bouviju i Novom talasu.

– Ova izložba je verovatno moja najveća do sada. Izlagao sam širom sveta, ali ovakva retrospektivna izložba, ovakve veličine, nigde nije bila – rekao je Rašić novinarima.

Istakavši da je njegov opus ogroman, fotograf je izjavio da je ponosan na izabranih 120 fotografija za Zrenjanin, i da je zahvalan tom gradu na priređenoj izložbi.

– Srce mi je ogromno, jer su ovaj grad i muzej imali toliko poštovanje – rekao je Rašić.

Brajan Rašić ATA Images/B.P.

Otvaranju izložbe i njenom obilasku prisustvovali su brojni Zrenjaninci, ali i muzičari iz ovog grada i Beograda, kao što su Žika i Dragi Jelić, Zoran Kostić Cane, Žika Milenković, Nikola Vranjković, Voja Aralica i drugi.

Izložba “Pod sjajem zvezda” ATA Images/B.P.

Branislav Brajan Rašić je karijeru rok fotografa počeo u muzičkom časopisu „Džuboks“ 1979, a već sledeće godine odlazi u Englesku gde je radio kao fotograf agencije Reks fičers.

Tokom godina, Rašić je slikao preko 8.000 koncerata, a svojom kamerom zabeležio je mnoge čuvene pop, rok, džez, kantri i bluz muzičare, kao što su Madi Voters, Frenk Sinatra, Čak Beri, Tina Tarner, Ejmi Vajnhaus, Robi Vilijams, Madona, U2 i mnogi drugi.

Izložba “Pod sjajem zvezda” ATA Images/B.P.

Rašić je bio zvanični fotograf Dejvida Bouvija od albuma “Let’s Dance” (1983), a 2006. je postao zvanični fotograf Rolingstonsa.

Izlagao je u muzejima i galerijama u svetu, a kod nas se predstavio fotografijama Rolingstonsa “40 PIX” (2003), u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, izložbom o Dejvidu Bouviju u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (2016), a učestvovao je i na izložbama “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” i “Tako je talasao Novi talas“.

Izložba “Pod sjajem zvezda” ATA Images/B.P.

– Kultni rok fotograf Rašić bio je svedok scene, slave, energije, ekstaze i svega onoga što čini atmosferu na koncertnoj bini. Njegov višedecenijski opus reflektuje istoriju čitavog jednog civilizacijskog fenomena zvanog – rokenrol – naveli su iz zrenjaninskog muzeja.

Izložba “Pod sjajem zvezda” ATA Images/B.P.

Producent izložbe je Darko Bađok, a kustoskinja i autorka teksta u katalogu je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice i Grad Zrenjanin.

Izložba “Pod sjajem zvezda” ATA Images/B.P.

Izložba “Pod sjajem zvezda” Brajana Rašića organizovana je u okviru gradske manifestacije “Nedelja kulture”, u okviru koje se od 25. juna do 3. jula u Zrenjaninu održavaju brojni muzički, pozorišni i drugi kulturni događaji.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike