Novi talas kao veličanstveno i neponovljivo muzičko doba: Paket aranžman jednog vremena

12.06.2021

13:34

0

Autor: Dejan Ćirić

Album nije imao više od 30.000 primeraka u početku, taj tiraž je bio znatno manji od Zdravka Čolića, Bijelog dugmeta ili Riblje čorbe

Novi talas kao veličanstveno i neponovljivo muzičko doba: Paket aranžman jednog vremena
Copyright ATA Images/Miloš Tešić

Novi talas jugoslovenske popularne muzike posle 40 godina ostaje važan i uticajan najviše zbog dobrih pesama koje se slušaju i danas, ocenili su Zdenko Kolar, Moma Rajin i Olga Kepčija, učesnici tribine „Novi talas 1980-2020“.

Zdenko Kolar, Olga Kepčija i Moma Rajin Tanjug/Strahinja Aćimović

Na sinoć održanoj tribini u okviru „Dok’n’Ritam“ festivala u beogradskom Studentskom gradu, posvećenoj muzičkom pokretu čije je početno i ključno izdanje bio album „Paket aranžman“ (1981), publicista Rajin je ocenio da je „novi talas pre svega bio trijumf mladosti“.

– Tada su mladi dobili priliku da u najvažnijim posttinejdžerskim godinama stupe na scenu. Stvorili su neke nezaboravne pesme koje i danas žive. Svakako je tu bilo i bunta, ali nije to bio samo bunt, već i izraz zadovoljstva i sreće što ti se u mladosti pruža prilika da saopštiš nešto u svoje ime – rekao je Rajin.

Moma Rajin Tanjug/Strahinja Aćimović

Početak osamdesetih, kada su se na jugoslovenskoj sceni pojavili novotalasni bendovi kao što su u Beogradu bili Idoli, Električni orgazam i Šarlo Akrobata, a u Zagrebu Azra, Prljavo kazalište, Film i Haustor, je za Rajina „veličanstveno i neponovljivo doba, čiji uticaj traje i danas“.

„Paket aranžman“ nije imao više od 30.000 primeraka u početku, taj tiraž je bio znatno manji od Zdravka Čolića, Bijelog dugmeta ili Riblje čorbe. Ali, kad bi se podvukla crta, ne znam koliko će se ljudi ozbiljno pozvati na „Dugme“ kao na uzore zbog kojih su počeli da sviraju. Stotine se prihvatilo gitare zbog „Paket aranžmana“ – ističe Rajin.

ATA Images/Miloš Tešić

Tada pomoćnik urednika spoljnog programa Studentskog kulturnog centra Beograda, Rajin je istakao značaj te ustanove za razvoj Novog talasa, koja je krajem sedamdesetih bila „veoma liberalno i otvoreno mesto“ za rokenrol.

U SKC su dobili mogućnost da besplatno drže probe, između ostalih, Idoli, Šarlo i Orgazam, tri ključna benda beogradskog Novog talasa, koji će potom ravnopravno podeliti album „Paket aranžman“.

Nekadašnji basista Idola Kolar prisetio se da su u bendu očekivali da će se njihove pesme konačno pojaviti na dugosvirajućoj ploči, ali nisu bili svesni da će to biti kompilacija sa još dva benda.

– Problem je bio što nismo imali dovoljno pesma, pa smo se svi našli na „Paket aranžmanu“ – rekao je Kolar.

Zdenko Kolar Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema njegovim rečima, u priči o tom albumu i Novom talasu „nema ništa specijalno, nikakve revolucije, to je jednostavno stvar koja se dogodila, jer uvek nove stvari izazivaju pažnju“.

Kolar se prisetio da je nakon jedne svirke Idolima predloženo da snime singl „Retko te viđam sa devojkama“ za časopis „Vidici“, koji je urađen sa producentom Encom Lesićem, u čijem je studiju „Druga maca“ potom snimljen i „Paket aranžman“.

Promo/Beogradski mesec fotografije

Zagrebački „Jugoton“ je album objavio zahvaljujući uredniku Siniši Škarici koji je „znao šta je dobra muzika“.

Voditeljka Radio Beograda 202, Olga Kepčija je podsetila na uticaj emisije televizije Beograd „Rokenroler“ na promociji nove scene, naglasivši da o značaju Novog talasa ipak najbolje govori „trag koji je ostavio“, jer su novotalasni bendovi „pre svega morali da imaju dobre pesme“ da bi došli do izdanja.

Olga Kepčija Tanjug/Strahinja Aćimović

Kepčija je podsetila i na novotalasnu kompilaciju „Artistička radna akcija“ (1981), koja se pojavila nakon „Paket aranžmana“, a sa koje je zapamćena grupa U škripcu, dok se značaj te ploče vidi i po tome što su na njoj svirali i Srđan Dragojević, Žika Todorović, Bojan Pečar, Uroš Ðurić, Branko Rosić i Vladimir Arsenijević.

Pročitajte još

Tribina je otvorena minutom ćutanja povodom smrti fotografa Branka Gavrića, autora omota „Paket aranžmana“, a zatvorena je projekcijom dokumentarnog filma „Novi val – 40 godina nakon“, čiji su autori Kepčija i Nikola Knežević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike