Filmovi Puriše Ðorđevića u Domu omladine: Kultna ostvarenja doajena domaće kinematografije

07.07.2021

09:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Svaki film mora da bude i ličnost autora, ističe reditelj

Filmovi Puriše Ðorđevića u Domu omladine: Kultna ostvarenja doajena domaće kinematografije
Puriša Đorđević - Copyright Puriša Đorđević Tanjug/Tara Radovanović

Projekcija polučasovnog filma “Plašim se da se sve razume” (2017), čuvenog reditelja Mladomira Puriše Ðorđevića biće održana uz prisustvo autora u nedelju, 10. jula, u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, u okviru ciklusa “DOK Cinema Masters”.

Letnji bioskop te kulturne ustanove predstaviće dokumentarni film doajena domaće kinematografije, čije se ostvarenje zasniva na prijateljskom susretu sa češkim rediteljem Jiržijem Menclom, koji je preminuo prošle godine. Puriša Ðorđević je film prema svom scenariju realizovao u koprodukciji dve kuće – Centar film i Akademski filmski centar Doma kulture “Studentski grad”.

Puriša Đorđević ATAImages / Antonio Ahel

Kako navodi 97-godišnji reditelj, sa velikim češkim sineastom, autorom remek- dela “Strogo kontrolisani vozovi” i “Ševe na žici”, susreo se u Pragu, na dogovoru o jednom zajedničkom filmu. Onda je dolazak Jiržija Mencla u Beograd iskorišćen povodom angažmana da režira operu „Zaljubljen u tri narandže“ u Narodnom pozorištu, gde će kasnije postaviti i čuvenu komediju Vilijama Šekspira – “Vesele žene vindzorske”.

– Mencl je pristao na moj predlog da njegov boravak u Beogradu iskoristim sećajući se njegovog života u Pragu, braka i slično. Uz priču iz Praga snimljene su scene kako Mencl pristupa režiji opere. Mnogo dokumentarnih scena u toj režiji snimio je iz ruke Miša Milošević – objasnio je autor mnogih kultnih domaćih filmova kao što su “Jutro”, “Devojka”, “San” i “Podne”.

Direktor fotografije filma “Plašim se da se sve razume” je Miodrag Milošević, dok montažu potpisuju Sanjin Perišić i Miloš Korać.

Promo/Dok Dob

Drugi srednjemetražni film Puriše Ðorđevića u ovom ciklusu biće prikazan nedelju dana kasnije, 17. jula. Radi se o ostvarenju “Branko Ćopić: Mala moja iz bosanske krupe” (2015), u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG.

U saradnji sa istim direktorom fotografije, ovaj film na prvi pogled predstavlja biografske podatke velikog pisca, ali praćen dodatkom o njegovim ratnim godinama kada je izgubio sestru.

– Dakle, ja sam razbio formu dokumentarnog filma i na taj način prikazan je u suštini život Branka Ćopića – približio je svoj polučasovni film Ðorđević.

– Oba ova filma dokazuju još jednom moj pristup ili bolje reći moju želju da snimajući filmove, igrane ili dokumentarne, tražim one izraze u realizaciji koji mogu da podstaknu u traženju boljih rešenja, za nas koji snimamo. Svaki film mora da bude i ličnost autora – zaključio je kultni reditelj.

Promo/Dok Dob

Kako ističu organizatori ciklusa “DOK Cinema Masters”, dokumentarni film je punopravna filmska forma, koja nakon promenjivog razvoja, u prethodne dve decenije doživljava renesansu u Srbiji, što se odnosi na sadržajno, tematski, stilski i namenski različite filmove.

U nedostatku bioskopa, u kojem bi domaća publika mogla redovno ili bar učestalo da prati dokumentarna filmska ostvarenja, direkcija Doma omladine Beograda je podržala inicijativu realizacije filmskih projekcija domaćih dokumentarnih filmova, jednom mesečno u letnjem i zimkom ciklusu, u okviru programa “DOK Cinema DOB”.

Dva puta mesečno, tokom leta, u okviru programa “DOK Cinema Masters” biće prikazani klasici kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, čiji su autori reditelji koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, pretežno autorima filma, a pre Ðorđevića, u ovom ciklusu gost je bio Želimir Žilnik sa projekcijom svojih filmova.

Puriša Đorđević ATAImages / Antonio Ahel

Puriša Ðorđević je u karijeri snimio više od 50 kratkih i dokumentarnih filmova, gde on sam ističe biografsko ostvarenje velikog dramskog pisca Aleksandra Ace Popovića, film o književniku Miloradu Paviću, delo o Budi Davidoviću, nosiocu dve Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata.

Pročitajte još

Njegov film „Deca sa granice“ je prikazao život Slavka Vorkapića, američkog reditelja, montažera i teoretičara filma srpskog porekla, a to ostvarenje je 1968. godine prikazano u zvaničnom programu festivala u Kanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike