Najbolji domaći filmovi na festivalu u Sopotu: Miri Banjac „Statueta slobode“

08.07.2021

08:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Takmičarsku konkurenciju čine 23 ostvarenja impresivnog tematskog i žanrovskog bogatstva

Najbolji domaći filmovi na festivalu u Sopotu: Miri Banjac „Statueta slobode“
Copyright Mira Banjac ATA Images /Antonio Ahel

Filmski festival u Sopotu biće održan od 11. do 17. jula pod sloganom “U predvorju jubileja”, uz projekcije 23 domaća filma u takmičarskom programu, četiri van konkurencije i četiri za decu.

Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović je najavio da će festivalska nagrada “Statueta slobode” biti adaptirana u spomenik “Statua slobode”, koji će biti postavljen na svečanosti otvaranja festivala 11. jula u 19.30, ispred Centra za kulturu Sopot.

Na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, Avramović je rekao da će na otvaranju biti dodeljene počasne nagrade “Statueta slobode” za doprinos filmskoj umetnosti glumici Miri Banjac i posthumno filmskoj i televizijskoj montažerki Veri Baronijan (1936-2021).

Mira Banjac ATA Images/Antonio Ahel

Pošto prošle godine zbog pandemije nije bilo festivala, Avramović je rekao da su filmovi sada u programu Sopota “više nego reprezentativni uzorak dvogodišnje produkcije i umetničkih dometa srpskog filma”.

– Takmičarsku konkurenciju čine 23 filma impresivnog tematskog i žanrovskog bogatstva – istakao je Avramović.

Pozivajući se na izjavu reditelja Gorana Markovića da Sopot “danas predstavlja jedini preostali festival nacionalnog filma”, kao i na dosadašnji “učinak i profil naše smotre”, Avramović je pozvao nadležne “da se ova istina potvrdi i zvanično i praktično”.

– Krajnje je vreme da Srbija dobije nacionalni filmski festival, naglasio je Avramović.

Goran Bogdan, film “Otac” Promo/Maja Madić

Na festivalu će biti prikazani takmičarski filmovi “Otac” reditelja Srdana Golubovića, “Nedelja” Dejana Vlaisavljevića Nikta, “Revolt” Aleksandra Rajkovića, “Asimetrija” Maše Nešković i “Ajvar” Ane Marije Rosi.

Tu su i “Sumrak u bečkom haustoru” Mladena Ðorđevića, “Vojna akademija 5” Dejana Zečevića, “Proleće na poslednjem jezeru” Filipa Čolovića, “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević, “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića i “Ekipa” Marka Sopića.

Biće prikazani i “Mamonga” Stefana Maleševića, “Moj jutarnji smeh” Marka Ðorđevića, “A.S.” Milene Grujić, “Grudi” Marije Perović, “Realna priča” Gordana Kičića, “Prolećna pesma” Natalije Avramović, “Jedini izlaz” Darka Nikolića, kao i film “Oaza”.

Nina Janković i Gordan Kičić Promo/Realna priča

U Centru za kulturu u Sopotu publika će moći, između ostalih, da pogleda i ostvarenja “Živ čovek” Olega Novkovića, “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića i film “Lihvar” Nemanje Ćeranića.

Nikola Đuričko, film “Živ čovek” Promo/Taramount

Na svečanom zatvaranju, kada će biti dodeljene festivalske nagrade, biće prikazan film “Ime naroda” Darka Bajića.

Članovi žirija su reditelj Slobodan Skerlić, producent Milan Nikodijević i scenarista Jovan Marković.

Ljubomir Bandović, film “Ime naroda”/Promo MCF film

Kako je rečeno, slogan 49. izdanja festivala “U predvorju jubileja” najavljuje jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu iduće godine.

Pročitajte još

Festival se održava u Centru za kulturu Sopot, a ulaz na sve programe je besplatan. Organizatori festivala su Centar beogradskih festivala i Centar za kulturu Sopot.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike