Mira Banjac: Ime koje se piše zlatnim slovima

10.07.2021

07:44 >> 08:09

0

Autor: Dejan Ćirić

Mislim da je život jedna od najvećih studija za glumca, ističe legendarna umetnica

Mira Banjac: Ime koje se piše zlatnim slovima
Copyright Izložba "Lica Mire Banjac" Promo/Filmski festival Sopot

Mira Banjac je često smatrana jednom od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije, čija je bogata filmska, pozorišna i televizijska  karijera ovenčana najvišim esnafkim nagradama.

Na dan svečanog otvaranja 49. Filmskog festivala u Sopotu, 11. jula u 18.30, u Galeriji Centra za kulturu Sopot, biće otvorena izložba „Lica Mire Banjac“ Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, autora Zorana Maksimovića.

Izložba “Lica Mire Banjac” Promo/Filmski festival Sopot

Maksimović, koji je i autor publikacije koja prati izložbu, istakao je da je “umetnost Mire Banjac priča o njenom putu ka sebi samoj i ka samom vrhu glumačke umetnosti, dokle je i stigla od Erdevika dovde, danas. Mira Banjac je ličnost snažna po umetničkom i stvaralačkom u sebi, mnogostruko talentovana, umetnik je svestrane imaginacije, koji sa lakoćom održava ravnotežu između polova komičnog i tragičnog u liku. To upravo i pokazuje neponovljivost njene glumačke ličnosti.“

Mira Banjac ATA Images/Antonio Ahel

U uvodu pomenute publikacije, sama Mira Banjac je rekla kako je ponosna na te velike žene koje je predstavljala, i da je u traganju za svojim glumačkim personalitetom od uloga u delima Šekspira, Šoa, Nušića, Sterije, preko Plauta, Kovačevića i Držića, ipak domaći dramski tekst njeno opredeljenje, a da je njena teatarska vokacija „žena iz naroda“.

– Mislim da je život jedna od najvećih studija za glumca. Treba posmatrati ljude i umeti uhvatiti njihove glavne osobine. Ljudi treba da znaju da li nešto mogu da rade, nije dovoljno samo da prija sujeti. Ja znam da glumim, tu sam dobra, ističe legendarna glumica.

Iz knjige “Mira Banjac i njeni filmski portreti” Petra Volka

Na izložbi posvećenoj ovoj doajenki našeg glumišta biće predstavljen deo njenog bogatog stvaralačkog opusa na televiziji i filmu. Izložba će biti postavljena do 17. jula.

Na ceremoniji otvaranja festivala u Sopotu, Miri Banjac će biti uručena počasna nagrada “Statueta slobode” za doprinos filmskoj umetnosti. Takođe, ova nagrada će, posthumno, biti uručena i jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažerki, Veri Baronijan.

Iz knjige “Mira Banjac i njeni filmski portreti” Petra Volka

Stvaralaštvo Vere Baronijan je tematski izuzetno raznovrsno, veoma uspešno se ostvarila u radu na televizijskom, filmskom, muzičkom i dokumentarnom programu. Karijeru je počela u Avala filmu, a nastavila je u TV Beograd i tu ostala sve do odlaska u penziju. Posebnu pažnju u njenom opusu zaslužuje film „Tango je tužna misao koja se pleše”, koji je realizovala s rediteljem Purišom Đorđevićem. Tu  su i ostvarenja “Povratak lopova”, “Senke uspomena”, serijal o “Golom otoku” i drugo. Verin rad je primećen, hvaljen i nagrađivan. Upravo to je napisao reditelj Žarko Dragojević kada je, kao predsednik Komisije Udruženja filmskih radnika Srbije, predložio njeno životno delo za dodelu Posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi, rekavši: „Vera Baronijan je učinila mnogo za afirmaciju uloge filmskog montažera u procesu nastajanja filmsko-televizijskog dela. Karijera i radni vek za uzor!”

Mira Banjac ATA Images/Antonio Ahel

U ponedeljak, 12. jula, sa početkom u 13 časova u Galeriji CZK Sopot biće organizovana panel diskusija sa nazivom “Mira Banjac – Život za film ili sa filmom”. U panelu će učestvovati velika glumica, Tatjana Nježić, novinarka i publicista Radoslav Zelenović – upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, dr Zoran Maksimović – teatrolog i kustos Pozorišnog muzeja Vojvodine, Milan Nikodijević – redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i filmski autor i publicista i Aleksandar Avramović – umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu.

Iz knjige “Mira Banjac i njeni filmski portreti”, Petra Volka

Počasne filmske projekcije posvećene Miri Banjac, filmovi „Zima“ i „Ruski car“ biće održane u ponedeljak , 12. jula  od 15 časova.

U nedelju, 11. jula, otvara se 49. Filmski festival u Sopotu

Program svečanog otvaranja:

18:30 – Otvaranje izložbe „Lica Mire Banjac“ Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, u Galeriji CZK Sopot. Izložbu otvaraju dr Zoran Maksimović, autor izložbe, i Dragan Marinković, član odbora Filmskog festivala u Sopotu.

19:30 – Svečano otvaranje festivala

Defile filmskih ekipa i gostiju festivala

Dodela nagrade „Statueta slobode“ za doprinos filmskoj umetnosti – dobitnice priznanja su Mira Banjac i Vera Baronijan

Otkrivanje „Statue Slobode“

Pročitajte još

U muzičkom delu programa predstaviće se Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, dirigent Mr. Katarina Božić, a kao solista predstaviće se Dragoljub Bajić, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

Nastup KUD-a „Kosmaj“ iz Sopota.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike