Četvrta postavka nedovršene Nušićeve komedije u Narodnom pozorištu: Premijera u oktobru

02.07.2021

12:20

0

Autor: Dejan Ćirić

U podeli su Aleksandar Srećković, Branko Vidaković, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bećić Đorđević

Četvrta postavka nedovršene Nušićeve komedije u Narodnom pozorištu: Premijera u oktobru
Copyright Branislav Nušić Printscreen/YouTube

Prve probe za predstavu „Vlast“, rađenu po istoimenoj komediji čuvenog pisca Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, zvanično su počele u Narodnom pozorištu, a premijera očekuje se u oktobru na Sceni „Raša Plaović“.

Predstava “Vlast” proba Promo/Željko Jovanović

U podeli su Aleksandar Srećković (Arsa), Branko Vidaković (Svetozar), Nikola Rakočević (Miloje), Dimitrije Dinić (Pavle), Vanja Ejdus (Mara) i Zorana Bećić Đorđević (Rina).

Biće ovo četvrta postavka u Narodnom pozorištu komedije koju je Branislav Nušić počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo.

ATA Images/Milan Maričić

– „Vlast“ je još jedna u nizu Nušićevih komedija kroz koju se bavio temama koje su ga, čini se, neprestano opsedale, poput bahatosti, pohlepe i moralne iščašenosti jednog društva. Ipak, od svih drama koje je napisao, baš ova je ostala nedovršena. U tome smo videli priliku da ovaj nedovršen predložak nadogradimo motivima i situacijama zajedničkim za mnoge Nušićeve tekstove, a koji se na razne načine bave temom vlasti i svime što ona sa sobom donosi, sa željom da preispitamo koliko se, i da li uopšte, godinama kasnije bilo šta promenilo – kaže reditelj Nešković kome će ovo biti četvrta režija u Narodnom pozorištu nakon predstava „Kod Večite slavine“, „Bela kafa“ i „Nečista krv“.

Branislav Nušić Printscreen/YouTube

Dramaturg ovog komada je Tijana Grumić. Nešković će uraditi i izbor muzike, kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović, dok će za scenski govor biti zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike