Prva ilustracija Harija Potera prodata za 10 minuta misterizonom kupcu: Cena najveća u istoriji (FOTO)

02.07.2024

13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Autor je umetnik Tomas Tejlor koji ju je naslikao za samo dva dana, vodenim bojama i olovkama

Prva ilustracija Harija Potera prodata za 10 minuta misterizonom kupcu: Cena najveća u istoriji (FOTO)
Copyright Profimedia

Akvarel ilustracija Harija Potera postala je najvrijedniji predmet u vezi sa ovim književnim i filmskim junakom, piše CNN. Prodata je za 1,7 miliona evra (1,9 miliona dolara) na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo umetničko delo naslikano je za prvo izdanje knjige "Hari Poter i kamen mudrosti" Džej Kej Rouling i dostiglo je tri puta veću cenu od očekivane. Prvi put je prodato na aukciji 2001. godine, pre nego što su sve knjige iz serijala objavljene, za nešto više od 85 hiljada funti, što bi danas bilo oko 108.000 dolara.

Profimedia
 

- Na ovoj slici zaista je prvi put predstavljen Hari Poter i njegov svet čarobnjaka - rekla je Kalika Sends iz aukcijske kuće Sotbi.

Četiri kruga ponuda

Očekivalo se da će umetničko delo biti prodato za između 400.000 i 600.000 dolara, za šta su iz Sotbija rekli da je najveća pretprodajna procena za neko delo u vezi sa Poterom.

Licitacija je trajala 10 minuta i bilo je četiri kruga ponuda pre nego što se začulo: "Prodato". Identitet kupca nije otkriven.

Profimedia
 

Ilustraciju iz 1997. je naslikao umetnik Tomas Tejlor. Imao je samo 23 godine kada je napravio čuvenu sliku Harija Potera kako stoji ispred Hogvorts ekspresa - voza koji će mladog čarobnjaka sa naočarima odvesti u magični svet. Naslikao ju je za samo dva dana, vodenim bojama i olovkama. Tejlor, poreklom iz Velsa, bio je jedan od prvih koji je pročitao rukopis knjige o Hariju Poteru.

Sends je rekla da razlika u aukcijskoj ceni u odnosu na 2001. godinu, kada su bile objavljene samo četiri od sedam knjiga, koliko ih ukupno ima, pokazuje koliko je vredno delo Roulingove.

Profimedia
 

- Tokom decenija koje su usledile, svedočili smo kako se razvijala priča o Hariju Poteru i franšiza o mladom čarobnjaku. Pojavile su se i nove generacije koje takođe vole Harija i prate njegove avanture - dodala je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike