Turski muzej Ephesus Experience proglašen najboljim na svetu: Ovo su njegove tajne (FOTO)

02.07.2024

10:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova ustanova kombinuje iskustvenu muzeologiju sa istorijskim pripovedanjem i dočekuje posetioce drevnog Efesa u prelepom gradu Izmiru

Turski muzej Ephesus Experience proglašen najboljim na svetu: Ovo su njegove tajne (FOTO)
Copyright Profimedia

Muzej Ephesus Experience (Doživljaj Efesa) iz istoimenog grada u Turskoj, osvojio je u Las Vegasu svetsko priznanje - nagradu Mondo-Dr u kategoriji "Najbolji muzej".

Kako je navedeno, Mondo-Dr Awards je jedno od najistaknutijih svetskih priznanja u oblastima tehnologije, dizajna i izložbi koje je pokrenuo časopis “Mondo-dr” 2017. godine u čast najboljih instalacionih projekata na svetu.

Profimedia
 

Nezaboravno putovanje na kome se otkrivaju misterije

Ocenom nezavisnih članova žirija, širom sveta je prepoznat izuzetan rad ovog muzeja kao institucije koja poziva posetioce na “nezaboravno putovanje gde će istražiti ulice Efesa i otkriti misterije antičkog sveta”. Kako kažu, fokus je bio na dizajnu prostora, iskustvu i doživljaju posetilaca, kao i na tehničkoj instalaciji.

Ovaj muzej je jedan od prvih u svetu koji kombinuje iskustvenu muzeologiju sa istorijskim pripovedanjem, dočekuje posetioce drevnog grada Efesa u prelepom gradu Izmiru. Efes, koji svake godine privlači hiljade domaćih i stranih turista, jedan je od najznačajnijih gradova na svetu i među najintrigantnijim destinacijama na turskoj obali Egejskog mora. Od 2015. godine je na Uneskovoj listi svetske baštine i bio je jedan od najvećih lučkih gradova svog vremena.

Profimedia
 

"Koristeći impresivne tehnologije, muzej omogućava posetiocima da lično iskuse svakodnevni život, trgovinu, arhitekturu i umetnost Efesa tokom njegovog zlatnog doba", navodi se u saopštenju muzeja.

Nagrađeni muzej dizajnirao je veliki tim arhitekata, kustosa, dizajnera, umetnika, stručnjaka za tehnologiju, istoričara i arheologa iz vodećih kompanija i akademskih institucija iz Turske i sveta, a razvio ga je DEM muzej.

Profimedia
 

Antički grad Efes dom je Artemidinog hrama i jedno od sedam svetskih čuda starog veka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike