Neobična sudbina Ticijanovog dela: Naslikao je sa 20 godina, dva puta kradena, a sada na aukciji po neverovatnoj ceni (FOTO/VIDEO)

14.06.2024

13:15

0

Pre dve godine otkrivena u plastičnoj kesi na londonskoj autobuskoj stanici

Neobična sudbina Ticijanovog dela: Naslikao je sa 20 godina, dva puta kradena, a sada na aukciji po neverovatnoj ceni (FOTO/VIDEO)
TICIJAN 1 - Copyright Ticijan/Profimedia

Poznata Ticijanova slika Bogorodice i Isusa iz 16. veka pod nazivom "Odmor tokom bekstva u Egipat", koja je pronađena na londonskoj autobuskoj stanici 2002. godine nakon krađe, biće stavljena na aukciju u Kristiju 2. jula, a očekuje se da će dostići cenu od 17,5 do 29 miliona evra.

Profimedia
 

Slika renesansnog majstora ukradena je prvo 1809. godine, a zatim i 1995. godine, nakon čega je otkrivena u plastičnoj kesi na londonskoj autobuskoj stanici 2002. godine, preneo je Gardijan.

Naslikao sliku sa 20 godina

Veruje se da je venecijanski slikar "Odmor tokom bekstva u Egipat" naslikao 1508. kada je imao 20 godina. To je slika na drvenom panelu koja prikazuje Bogorodicu koja ljulja dete Isusa sa Josifom koji ga gleda.

Prvi put je dokumentovana u kolekciji venecijanskog trgovca začinima početkom 17. veka, a tokom narednih vekova bila je u vlasništvu raznih aristokrata, careva i nadvojvoda širom Evrope.

Profimedia
 

Slika je dva puta ukradena do sada - prvi put ukrale su je Napoleonove trupe 1809. godine iz palate Belvedere u Beču, a zatim sredinom 1990-ih kada je opljačkana rezidencija markiza od Bata u Viltširu u Engleskoj.

Sliku je 2002. godine pronašao bivši šef odeljenja za umetnost i antikvitete Skotland Jarda Čarls Hil u plastičnoj kesi na autobuskoj stanici u Ričmondu u Londonu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christie's (@christiesinc)

Hil, koji je umro 2021. godine, rekao je da ga je na lice mesta doveo jedan muškarac u zamenu za nagradu od oko 117.000 evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike