Rojal Albert Hol: 150 godina spektakla

20.07.2021

15:35 >> 16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveno zdanje je jedna od najpoznatijih britanskih i svetskih muzičkih dvorana, a ujedno i jedna od najlepših građevina Londona, podignuta po ugledu na rims

Rojal Albert Hol: 150 godina spektakla
Copyright Rojal Albert Hol/Profimedia

Londonski Rojal Albert Hol (Kraljevska opera), proslavio je 150 godina postojanja održavanjem koncerta za publiku – bez maski. Zvanični „rođendan“ je zbog pandemije samo obeležen u martu, ali je prava proslava upriličena juče.

To je prvi put od izbijanja pandemije da je u toj koncertnoj dvorani održana predstava u punom kapacitetu, pred 5.000 posetilaca bez maski, što je sada dozvoljeno ukidanjem poslednjih restrikcija protiv korona virusa.

Rojal Albert Hol/Profimedia

Na programu su bila neobjavljena dela Dejvida Arnolda, poznatog kompozitora filmske muzike, prenosi Frans 24. Arnold, koji je uradio muziku za pet filmova o Džejmsu Bondu, „Zvezdanu kapiju“ i „Dan nezavisnosti“, komponovao je komad za obeležavanje godišnjice koji su izveli studenti prestižne muzičke škole Tri-borough Music Hub, zajedno sa Nacionalnim horom mladih Velike Britanije i Simfonijskim orkestrom Rojal Albert Hola. Naručeni komad iz 10 delova sadrži ekskluzivne uvodne tekstove nastale iz pera najznačajnijih britanskih pisaca, uključujući Nila Gejmena, Džeka Torna, Džoa Penhola i Loru Vejd.

– Stvarno smo ponosni na raznolikost ponuđenih žanrova, bio bih razočaran da smo samo dvorana klasične muzike, ili rok dvorana – izjavio je direktor Krejg Hašal.

Rojal Albert Hol/Profimedia

Rojal Albert Hol, osnovan 1871. godine dobio je ime po princu Albertu, suprugu kraljice Viktorije i od svog osnivanja bio je domaćin najvećim imenima klasične, rok i pop muzike. U čuvenoj dvorani nastupali su Vagner, Lejdi Gaga, Bitlsi, Džimi Hendriks, Pink Flojd, Rolingstounsi i mnogi drugi. Takođe, Nelson Mendela, Albert Ajnštajn, Muhamed Ali, Vinston Čerčil imali su zapažena gostovanja na ovom mestu.

Kraljica Viktorija je 29. marta 1871. godine zvanično otvorila dvoranu Rojal Albert Hol, izgrađenu u čast njenog voljenog pokojnog supruga, princa Alberta.

Rojal Albert Hol/Profimedia

Čuveno zdanje je jedna od najpoznatijih britanskih i svetskih muzičkih dvorana, a ujedno i jedna od najlepših građevina Londona, podignuta po ugledu na rimski amfiteatar. Dvorana je trebalo da se zove Centralna dvorana umetnosti i nauke, ali je kraljica Viktorija prilikom polaganja kamena temeljca, 1867. godine, donela odluku da je nazove po svom pokojnom suprugu, princu Albertu koji je umro šest godina ranije.

Rojal Albert Hol/Profimedia

Kada se pogleda lista svih onih koji su se pojavili na sceni Rojal Albert Hola, dobija se uvid u kulturnu i političku istoriju proteklih 150 godina. Dvorana je bila domaćin operskim velikanima, u njoj su se održavali skupovi sifražetkinja, prikazivani Hičkokovi filmovi, održavani sportski događaji, naučne konvencije, koncerti klasične muzike i brojne rok svirke.

Pročitajte još

Najveća koncertna sala u Britaniji je i najprometnija, domaćin je više događaja nego što ima dana u godini i privlači neke od najvećih svetskih zvezda. Ima 5.272 mesta, od kojih se 1.300 nalazi u privatnom vlasništvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike