Davno izgubljena slika slavnog Karavađa izložena u Madridu: Jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti (FOTO)

28.05.2024

10:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Prvobitno se mislilo da je u pitanju delo nepoznatog španskog umetnika

Davno izgubljena slika slavnog Karavađa izložena u Madridu: Jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Muzej Prado u Madridu predstavio je sliku "Gle čoveka" italijanskog baroknog majstora Karavađa koja će ove nedelje prvi put biti prikazana javnosti, ističući da je to jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue
 

Trag o slici "Ecce Homo" (Gle čoveka) bio je izgubljen u 19. veku, preneo je Rojters. Slika, koja se prvobitno pripisivala nepoznatom španskom slikaru, ponovo se pojavila pre tri godine, kada je trebalo da ode ispod čekića u Španiji za delić svoje vrednosti.

Tehnika "kjaroskuro"

Karavađo, koji je umro 1610. u svojim kasnim tridesetim nakon burnog života, bio je majstor za tehniku osvetljenja svetlo-tamno "kjaroskuro".

- Sada možemo u potpunosti da uživamo u svim nijansama, svim suptilnostima, ogromnoj lepoti koju Karavađo izražava kroz svoju verziju ovog dela - rekao je novinarima David Garsija Kueto, šef odeljenja za italijansko i francusko slikarstvo pre 1800. godine u madridskom muzeju Prado.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue
 

Njegov novi vlasnik, međunarodni kolekcionar umetničkih dela koji živi u Španiji, potpisao je ugovor sa muzejom da umetničko delo ostane izloženo do oktobra, a ugovor bi mogao da bude i produžen, jer je namera vlasnika da trajno izloži sliku.

Španija je 2021. blokirala aukciju slike nakon što su stručnjaci sugerisali da je to možda delo Mikelanđela Merizija da Karavađa, a ne nepoznatog vršnjaka Španca iz 17. veka, za kojeg se mislilo da ju je naslikao.

Profimedia
 

Profesorka istorije umetnosti Marija Kristina Terzagi je zatim pronašla trag o slici do njenih prethodnih vlasnika, porodice političara iz 19. veka Evarista Pereza ​​de Kastra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike