Miroslavljevo jevanđelje ponovo pred posetocima Narodnog muzeja: Samo danas ulaz besplatan

18.05.2024

15:00

0

Produženo radno vreme do 22:00 časa

Miroslavljevo jevanđelje ponovo pred posetocima Narodnog muzeja: Samo danas ulaz besplatan
Copyright Miroslavljevo jevanđelje/Profimedia

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja, a tim povodom i u Sibiji pripremljeni su brojni programi.

Narodni muzej Srbije u okviru svog programa danas izlože za javnost najstariju srpsku rukopisnu knjigu, Miroslavljevo jevanđelje, koje se čuva u specijalizovanoj komori na prvom spratu muzeja.

ATA Images/Milan Maričić
 

Tokom produženog radnog vremena muzeja od 12:00 – 22:00 svi zainteresovani posetioci moći će da pogledaju Miroslavljevo jevanđelje, uživajući u pričama koje su pripremili kustosi i saradnici o bogoslužbenoj knjizi iz poslednje decenije 12. veka, saopštio je Narodni muzej.

Radionice i stručna vođenja

Zbog izuzetnog značaja i vrednosti, Miroslavljevo jevanđelje je proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine, a od juna 2005. godine nalazi se na listi UNESKA, Pamćenje sveta.

Međunarodni dan muzeja 18. maja u Narodnom muzeju Srbije biće upotpunjen radionicama i stručnim vođenjima, koji će nas voditi od praistorije do modernog dobra, od božanstava i Beogradske mumije iz Starog Egipta do izuzetnih dela jugoslovenske skulpture.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Posetioci će imati prilike da se upoznaju sa mumijom kao najstarijim egipatskim artefaktom u Srbiji, amuletima od zlata, lapisa lazulija i fajansa različite namene. U drugom delu dana, šetajući kroz Galeriju jugoslovenske umetnosti, razgovaraće se o najistaknutijim primerima moderne skulpture, bogatstvu različitih umetničkih poetika i širokim mogućnostima stvaralačkih postupaka i materijala.

Ulaz za sve posetioce u Narodni muzej je besplatan.

Poseban program u Etnografskom muzeju

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Etnografski muzej će organizovati akciju koja će na zanimljiv i nesvakidašnji način pokazati kako tradicionalno nematerijalno kulturno nasleđe može biti i zabavno i edukativno za sve uzraste.

Tanjug/Ministarstvo unutrašnjih poslova
 

Posebno vizuelno iskustvo upotpuniće projekcije sakrivenih predmeta i srpske ornamentike, saopšteno je iz ovog muzeja. Tokom Noći u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13), muzej je otvoren od 20.00 do 1.00. Ulaz u muzej je besplatan.

Međunarodni dan muzeja ustanovila organizacija Međunarodni savet muzeja s idejom da kao globalna platforma služi za promociju uloge muzeja.

Program u Galeriji Matice Srpske

- Ovogodišnja tema 'Muzeji za obrazovanje i istraživanje' naglašava upravo značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih institucija koje podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumevanje - saopštila je ranije Galerija Matice Srpske.

Kako je najavljeno, od 16:00 je Dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja, a u 17:00 je porodična avantura i kreativna radionica u Parku skulptura "Na talasima umetnosti".

Promo/Martin Candir
 

Kako je najavljeno, u 18:00 je "Otvoreni konzervatorski atelje", u kome će posetioci imati priliku da zavire u njihov konzervatorski atelje, dok im se od 19:00 pruža prilika da zavir u svečane salone galerije, koji nose imena po Teodoru Pavloviću, sekretaru Matice srpske (1837–1854) i Leposavi Šelmić, upravnici GMS (1988–2002), a često nisu otvoreni za javnost.

U Srbiji 150 muzeja

"Izložba 'Inspirisani Francuskom' (20:00) pokazuje nam na koji način su srpski umetnici doživeli Francusku. Kao nezaobilazan deo tzv. joie de vivre-a ili „radosti života“ jeste bilo i ostalo vino, a posebno šampanjac, u kojem uživaju i dan danas svi posetioci ove zemlje", navedeno je u saopštenju. Iz GMS su najavili za 22:00 program "Bijonse u Luvru. Umetnost, moć i identitet".

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji postoji 150 muzeja, među kojima je 71 kompleksni a 79 specijalnih. Među specijalnim muzejima 35 je društveno-istorijskih, 34 su umetnička, tri prirodnjačka i sedam ekonomsko-tehničkih. Muzeje je lane posetilo 2,18 miliona građana od čega su 1,18 miliona pojedinačne posete a nešto više od 995.000 grupne.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike