Koncertnim vremeplovom u 1984. godinu Bajaga započeo veliku turneju: Četrdeset godina od prvog nastupa u Beogradu (FOTO)

22.04.2024

09:40

0

Redak repertoar koji nije bio sastavljen po „best of“ principu

Koncertnim vremeplovom u 1984. godinu Bajaga započeo veliku turneju: Četrdeset godina od prvog nastupa u Beogradu (FOTO)
Bajaga na istoj sceni posle 40 godina - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Bend ''Bajaga i instruktori'' održao je sinoć u rasprodatoj MTS dvorani koncert povodom obeležavanja  40 godina od prvog beogradskog nastupa na istom mestu, tada Domu sindikata, 21. aprila 1984.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Momčilo Bajagić i grupa su priredili publici, kako su sami rekli, „kopiju“ koncerta iz 1984.

"Pustite me druže"

Repertoar su, uz kompletno odsviran album ''Pozitivna geografija'', činile pesme koje je Bajaga napisao za svoj tada matični bend ''Riblju čorbu'', kao i neke neobjavljene, a u tom periodu koncertno izvođene numere šaljivog karaktera.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Bend je tokom ovog meseca identično koncipirane koncerte imao u Skoplju i Zagrebu, kao i 1984.

Na sceni MTS dvorane se prvo pojavio klavijaturusta Saša Lokner i počeo da svira uvodne taktove „Pustite me, druže“, a zatim i gitarista i šoumen Žika Milenković, koji je podsetio da je na Loknerovom mestu pre 40 godina bio Kornelije Bata Kovač (1942-2022). Milenković je redom najavljivao ostale članove.

Redak koncert

Iz publike su na binu dolazili basista Vladimir Čukić, bubnjar Marko Kuzmanović, gitarista Marko Nježić Kića i, uz ovacije, Momčilo Bajagić.

- Zamislite da je ovo 1984. - kratko je najavio Bajaga ovaj svojevrsni muzički vremeplov, redak koncert gde repertoar nije sastavljen po „best of“ principu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Bend je u 100 minuta odsvirao hitove sa „Pozitivne geografije“ koje i inače izvodi na koncertima, poput „Berlina“ „Tamare“ i nedavno vraćene “Tekila gerila“, kao i pesme koje su retko u set listi - „Poljubi me“, „Mali slonovi“, „Marlena“, „Limene trube“. Uz „Male slonove“ salom su se razleteli šareni baloni.

Za bis „Samo nam je ljubav potrebna“

Posebnu notu koncertu donele su numere koje ''Bajaga i instruktori'' decenijama nisu uživo izvodili - „Kosooka“, „Znam čoveka“ i „Papaline“.

Od pesama iz Bajaginog perioda u Ribljoj čorbi odabrane su „Kad hodaš“ i „Ja sam se ložio na tebe“, koje je kompletno napisao, te „Evo ti za taksi“ i „Dobro jutro“, gde je Bajagić autor, odnosno, koautor muzike.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Za popunu programa poslužile su, kao i 1984, vickaste „Ne daj se za novce“ i „Ne prolazi pored mene“, kao i „Ćibu-ćiba“ iz repertoara Ljupke Dimitrovske, odsvirana na rokerski način uz pevanje Milenkovića.

Na bisu su ponovljene „Berlin“ i „Marlena“, a onda je, za sam kraj, načinjen jedan izuzetak. Odsvirana je „Samo nam je ljubav potrebna“ (album Jahači magle, 1986), kojom inače bend završava koncerte.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Na taj način, simbolično je najavljena ovogodišnja turneja grupe, nazvana upravo po ovoj pesmi. Bajaga i instruktori će na, kako su najavili, „40 i više koncerata“ izvoditi pesme sa svih albuma. Najveći koncert na turneji zakazan je za 31. avgust na beogradskom Hipodromu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike