Predstavljen program 17. Beldocsa: Od 103 filma 24 srpske premijere (FOTO)

23.04.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival će biti održan na 11 lokacija u Beogradu

Predstavljen program 17. Beldocsa: Od 103 filma 24 srpske premijere (FOTO)
Copyright Promo/Dalibor Danilović

Program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se po 17.put održati u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u periodu od 22. do 29. maja, predstavljen je u Bioskopu Balkan. 

Promo/Dalibor Danilović
 

Prisutnima su se ispred Beldocs festivala obratili - Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala i Igor Stanojević, selektor Beldocsa  i najavili bogat filmski i prateći program kao i brojne novine ovogodišnjeg izdanja festivala. 

Promo/Dalibor Danilović
 

Jedanaest lokacija u prestonici

Filmski program biće sačinjen od 103 filma, među kojima je 13 svetskih, 1 evropska, 59 regionalnih i 24 srpske premijere, kao i 25 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije. 

Na jedanaest lokacija u gradu - Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Kinoteka u Kosovskoj, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Cineplexx Ušće, Art bioskop Kolarac, Centar za kulturu Vlada Divljan, Bioskop Balkan, Fakultet za medije i komunikacije, Nova Iskra, Endžio hab – kao i na televiziji Insajder i Beldocs+ VOD platformi, publika će biti u prilici da vidi neke od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prethodne i tekuće godine.

Promo/Dalibor Danilović
 

Srpski i međunarodni takmičarski program

Umetnički direktor festivala Marko Grba Singh skreće pažnju na Srpski takmičarski program, koji donosi dvanaest filmova, među kojima su i nagrađivani i mladi domaći autori. Festival otvara Topli film Dragana Jovićevića, a ostali filmovi u selekciji su Kako biti slobodan (Nikola Polić), Izbor za mis zatvora (Srđan Šarenac), Kadence za vrt (Dane Komljen), Neptunova nevera (Katarina Stanković), Novosadsko sećanje (Aleksandar Reljić), Džojmejkers (Jelena Radenović), Kad opet porastem (Jovana Avramović), Minel (Tara Gajović), Heterotopia (Nikola Nikolić), Izlaz kroz ludaru (Nikola Ilić), Šetnje koje se neće desiti (Mina Simendić).

Promo/Dalibor Danilović
 

Igor Stanojević, selektor festivala, najavljuje je deset filmova međunarodnog takmičarskog programa: Sunčani sat (Liis Nimik), Porodica na određeno vrijeme (Sead Šabotić), La Reine (Nikola Klinger), U tišini i galami (Clément Roussier, Hadrien Mossaz), Blato (Ilya Povolotsky), Ustati noću (Nelson Makengo), Kumva (Sarah Mallégol), Dosadni dani i noći (Guo Zhenming), Cipora i Rahel nisu mrtve (Hadar Morag) i Pseći snovi (Elsa Kremser i Levin Peter).

Promo/Dalibor Danilović
 

Prateći program

Pored specijala Opstanak nije dovoljan, ovogodišnji Beldocs obeležiće i fokus na češku kinematografiju u saradnji sa jednim od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma Ji.hlava i Češkim centrom u Beogradu, kao i projekcija filma Ovo (Esto) kojom će se predstaviti njujorški institut za dokumentarni film Union Docs. Kao i prethodnih godina, Beldocs festival nastoji da osnaži mlade glasove i pruži edukaciju iz oblasti filma i medijske pismenosti, putem programa Teen i radionice MiniDoc. U okviru XR izložbe: imerzivna stvarnost Beldocs će ponovo predstaviti najnovija ostvarenja svetske produkcije izvedenih u savremenim umetničkim medijima, putem najsavremenije tehnologije. Takođe ove godine Beldocs pokreće novi program u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije pod nazivom Play.Docs.

Promo/Dalibor Danilović
 

Celokupan program festivala dostupan je na internet stranici beldocs.rs gde se direktno mogu kupiti ulaznice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike