Gledanje ovog filma je grupna terapija: "Radnička klasa ide u pakao" oduševio strane kritičare (FOTO/VIDEO)

08.04.2024

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje u domaće bioskope stiže 11. aprila

Gledanje ovog filma je grupna terapija: "Radnička klasa ide u pakao" oduševio strane kritičare (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Sense production/Banda

Ostalo je još nekoliko dana do početka bioskopskog prikazivanja domaćeg filma „Radnička klasa ide u pakao“ reditelja i scenariste Mladena Đorđevića, koji je svetsku premijeru imao u Torontu, a kod nas je prvi put prikazan na FEST-u, gde je osvojio tri nagrade.

Promo/MCF
 

Inostrana kritika preporučuje Đorđevićev film jednako hvaleći kako celokupno ostvarenje, tako i likove iz filma koje tumače Tamara Krcunović, Ivan Đorđević Džudi, Leon Lučev i drugi.

Koketiranje sa trešom

O priči o grupi ljudi, autsajdera, koji se sukobljavaju sa nečim mnogo većim i jačim od sebe piše poznati sajt ScreenAnarchy koji je posvećen kultnim i žanrovskim ostvarenjima. Kritičar Kurt Halfyard ističe da je film "Radnička klasa ide u pakao" masterklas na temu eskalacije: 

“Film je u isto vreme zabavan i populistički i umetnički, a pomalo koketira sa trešom.” 

Promo/MCF
 

Halfyard ističe i da reditelj ima vrhunsku veštinu za pronalaženje zanimljivih lica, aludirajući i na Đorđevićev pređašnji film “Život i smrt porno bande.” 

“Ne samo Tamara Krcunović, koja sa dubokom izražajnošču igra Cecu, koja je i odlučna i iscrpljena, nego se radi i o čitavom nizu drugih likova.“ 

Kurt Halfyard završava recenziju rečima „Gledanje ovog filma je grupna terapija. Živeo Praznik rada! 

Promo/MCF
 

Maestralna Tamara Krcunović

O fantastičnoj glumi piše i Kevin Jagernauth za Film Verdict:

Glumica Tamara Krcunović ostvaruje balans između te dve strane, sa ulogom koja izražava stoicizam i pribranost osobe koja je lider grupe. Toplina filma se širi od njenog lika ka onima oko nje, dok svako od njih žudi za stvarima za kojim svi mi žudimo: ljubavlju, uspehom, dostojanstvom.” 

"Radnička klasa ide u pakao" je film o harizmatičnoj Svetlani koju igra Tamara i bivšem robijašu (Leon Lučev), koji se, zajedno sa radnicima propale fabrike, koja je nekada zapošljavala ceo grad i okolna sela, a koja je nakon sumnjivog požara zatvorena, udružuju kako bi istražili mistične puteve nade i pravde. 

Promo/MCF
 

O Đorđevićevoj socio-drami piše za Cineeuropa i Vladan Petković ističući doprinos direktora fotografije Dušana Grubina i montažera Lazara Predojeva: 

Samosvojni reditelj Mladen Đorđević nudi još jednu dijaboličnu viziju propalog srpskog društva. On nastavlja sa svojom divljom imaginacijom, beskompromisnim, transgresivnim i duboko mračnim pristupom.”  

Magazin The Verge film stavlja na listu 12 omiljenih filmova sa ovogodišnjeg festivala:

Promo/MCF
 

„Iako Đorđević daje sliku života u modernom dobu korporativne pohlepe, film vodi sa suvim humorom, dok glatko menja brzinu između zaista mračnog horora i oštrog društvenog komentara.” 

Film u domaće bioskope stiže 11. aprila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike