Potresni detalji sa lica mesta: Trideset godina bez Kurta Kobejna i nova priča o osnivaču Nirvane

31.03.2024

14:15

0

Bio je glas jedne generacije

Potresni detalji sa lica mesta: Trideset godina bez Kurta Kobejna i nova priča o osnivaču Nirvane
Kurt Kobejn - Copyright Profimedia

BBC će objaviti novi dokumentarac koji traje sat vremena povodom 30. godišnjice smrti Kurta Kobejna, glavnog vokala, gitariste i jednog od osnivača Nirvane, koji je izvršio samoubistvo 8. aprila 1994. godine.

Profimedia
 

Film se zove "Moments That Shook Music: Kurt Cobain" a prema saopštenju za javnost, dokumentarac će biti "isključivo ispričan kroz moćne i retke arhivske snimke", pružajući "snažni prikaz dana koji su okruživali taj tragični trenutak" kada je Kobejn oduzeo sebi život.

Potresna reakcija električara koji je otkrio telo

Tokom poslednjih godina svog života, Kobejn se borio sa zavisnošću od droga i depresijom. Nakon predoziranja u Rimu u martu 1994. i naknadne intervencije, Kobejn je izvršio samoubistvo u svom domu u Sijetlu 8. aprila. Imao je 27 godina.

Profimedia
 

Kako prenosi magazin Rolling Stone, dokumentarac će pokazati "potresnu reakciju električara koji je otkrio Kurtovo telo, kada je bio angažovan na postavljanju njegovog bezbedonosnog sistema u kući u Sijetlu, kao i haos i konfuziju, koja je nastala nakon njegove smrti, a koju su fanovi snimili".

- Ovaj dokumentarac pokušava da demistifikuje taj trenutak u vremenu, pričajući priču direktno sa scene, putem snimaka onih koji su bili tamo - rekao je jedan od šefova u BBC.

Svedočenja iz prve ruke

Jedan od producenata ovog dokumentarca tvrdi da film donosi svedočenja iz prve ruke.

- Kobejn je bio glas jedne generacije i njegova smrt je ostavila ogromnu prazninu - rekao je on.

Podsetimo, Kurt Kobejn je osnovao Nirvanu 1987. sa Kristom Novoselićem i bend je promenio niz bubnjara pre nego što mu se pridružio Dejv Grol 1990.

Profimedia
 

Pored osvajanja više prestižnih muzičkih nagrada i top lista širom sveta, uvršteni su u Kuću slavnih rokenrola 2014. godine i još uvek su jedan od najprodavanijih rok bendova svih vremena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike