"Sedam smrtnih grehova" u Parobrodu: Čuveni "Splav meduze'' inspiracija slikarke Jovane Bojić (FOTO)

30.03.2024

14:30

0

Nadahnuta bogatom istorijom umetnosti i složenom prirodom čovekovog morala, ona je imala za uzor stare majstore

"Sedam smrtnih grehova" u Parobrodu: Čuveni "Splav meduze'' inspiracija slikarke Jovane Bojić (FOTO)
Slike Jovane Bojić - Copyright Promo/UK Parobrod/Jovana Bojić

Izložba "7 smrtnih" grehova biće otvorena u UK Parobrod 4. aprila u 19 časova.

Sedam smrtnih grehova, kao koncepcija ove izložbe, je iskonska tema koja vekovima intrigira umetnike, filozofe i mislioce.

Promo/UK Parobrod/Jovana Bojić
 

U današnjem turbulentnom svetu, gde se tradicionalne vrednosti često sukobljavaju sa savremenim izazovima, umetnost ima moć da osvetli tamne uglove ljudske prirode.

Duboki slojevi ljudske slabosti

Kroz svoje slike Jovana Bojić teži da opiše duboke slojeve ljudske slabosti i patnje koje su u vidu grehova kroz vreme u srži ostajale iste, a kojim se samo menjala forma.

Promo/UK Parobrod/Jovana Bojić
 

Kako bi oživela tu ideju, nadahnuta bogatom istorijom umetnosti i složenom prirodom čovekovog morala, umetnica imala je za uzor stare umetnike kao što je Teodor Žeriko njegov ''Splav meduze'' i kroz slike je provukla moderne elemente.

Kroz predstavu figura u neobičnim vanvremenskim prostorima, istražuje pohlepu, požudu, zavist, bes, proždrljivost, ponos i lenjost u kontekstu spoja starog i modernog doba.

O umetnici

Jovana Bojić (1996, Šabac) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek primenjeno slikarstvo 2022. godine, a master studije na istom odseku završila je 2023. godine.  Jedan od bitnijih murala koje je oslikala je grupni mural na Grafičkoj školi u Beogradu na temu fantazije i nestvarnog sveta.

Promo/UK Parobrod/Jovana Bojić
 

Učestvovala je na nekoliko grupnih izložbi i likovnih kolonija. Realizovala je javni rad u Beogradu, mozaik za projekat "Aleja zaslužnih starograđana" koju je raspisao UK Parobrod.

Izložba će biti otvorena do 21. aprila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike