Unuka Čarlija Čaplina na Beogradskom festivalu igre: Maštoviti spoj komedije i nemog filma (FOTO/VIDEO)

23.03.2024

10:15

0

Predstava "Zvona i čini" u produkciji trupe iz Pariza i Njujorka

Unuka Čarlija Čaplina na Beogradskom festivalu igre: Maštoviti spoj komedije i nemog filma (FOTO/VIDEO)
Aurelija Tjere Čaplin na sceni JDP - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Umetnica Aurelija Tjere Čaplin, unuka čuvenog glumca i reditelja Čarlija Čaplina, sinoć je gostovala sa svojom predstavom "Zvona i čini" u produkciji trupe iz Pariza i Njujorka, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u okviru Beogradskog festivala igre.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Koncept, dizajn scene i kostime, koreografiju i režiju komada potpisuje Viktorija Tjere Čaplin, ćerka Čarlija Čaplina, dok njena ćerka, a Čaplinova unuka Aurelija Tjere igra glavnu ulogu u predstavi.

Čudni susreti i otkačene muzičke kutije

U pitanju je višeslojna jednočinka sačinjena od čitavog niza scena, serije prizora koji se smenjuju neverovatnom brzinom, kao da publika prati dinamičan film, reklame ili muzičke video spotove. Aurelija Tjere tumači neizlečivu kleptomanku koja iznenada pada pod snažan uticaj predmeta koje je „pozajmila“, odnosno ukrala.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Neobični mehanizmi, čudni susreti, otkačene muzičke kutije ispunjavaju njeno putovanje u nepredvidljivoj radnji predstave.

Mozaik različitih žanrova

Pozorišni komad "Zvona i čini" se gotovo u potpunosti razlikuje od standardne selekcije Beogradskog festivala igre, jer nije u okvirima umetničke igre, već jedan mozaik različitih žanrova i formi.

Tako se scensko delo kreće od slepstik komedije i vodvilja, preko estetike i stilizacije nemih filmova, koje je snimao njen deda Čarli Čaplin, do čitavog maštovitog sadržaja.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Predstava je u isto vreme fragmentarna, gde svaka scena skoro da zaokružuje jednu celinu i pravi omnibus u beskrajnim neverbalnim pričama, i deluje kao da se pred publikom odvija više pozorišnih komada u jednom.

Neočekivani ritam

Scene izgledaju kao da su kreirani i odabrani odlomci iz nekoliko sasvim različitih predstava, koji se spajaju u jedinstvenu celinu.

Ritam mozaične predstave je neočekivan, neuobičajen, neprekidan, sa ciljem da publiku uvede u situacije iz „svakodnevnog života“.

Tanjug/Sava Radovanović
 

U tim slučajevima Aurelija sakuplja predmete, koji joj ne pripadaju i stvara jedan čudesan svet u kome je sve moguće.

Uz Aureliju Tjere na sceni dominira i partner Džejmi Martinez, a koreografiju uz Viktoriju Tjere Čaplin potpisuje i Armando Santin.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Predstava "Zvona i čini" imala je svetsku premijeru na "Spoleto Festival dei 2Mondi" 2018. godine.

Rađena je u produkciji "Encore Un Tour" i koprodukciji "Théâtre les Célestins" iz Liona (Francuska), "Théâtre Atelier Carouge" iz Ženeve (Švajcarska) i "Change Performing Arts" u Milanu (Italija).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike