Žak Prever: Anarhista, odmetnik i pesnik koji je imao neverovatan uticaj na francusku šansonu

11.04.2022

16:30

0

Umro je na današnji dan, 11. aprila 1977. godine u mestu Omonvil-la-Ptit, u Normandiji, radeći na poslednjoj sceni filma „Le Roi et l’oiseau“

Žak Prever: Anarhista, odmetnik i pesnik koji je imao neverovatan uticaj na francusku šansonu
profimedia-0286580874 - Copyright Žak Prever

Film je objavljen 1980. i posvećen je sećanju na velikog pesnika.

Žak Prever je rođen 4. februara 1900. godine u Nejiu na Seni, pariskom predgrađu na ivici Bolonjske šume, od oca Andrea Prevera i majke Sizane Prever, rođene Katis. Jedan je od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika 20. veka.

-Žak Prever je pisao poeziju koju vole svi: i odrasli, i deca, i ljudi visokog obrazovanja i oni koji imaju samo osnovnu školu. Zato što je Prever na divno jednostavan način izražavao najdublja i najtananija osećanja svih nas, zato što je plemenit, nežan i duhovit. Zato što nikad nije napisao reč mržnja - napisao je Radivoje Konstantinović,  dugogodišnji šef Katedre za romanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu i istaknuti prevodilac.

Profimedia
 

Žak Prever gajio je veliku ljubav prema slikarstvu, i to modernom slikarstvu. Pikasu je posvetio dve pesme. Prever je generacije učio da vole, a njegova poezija je snažno uticala na francusku šansonu.

- Ne postoji sedam svetskih čuda. Postoji samo jedno i to je ljubav - zapisao je Prever.

Poezija Žaka Prevera ne može se uporediti ni sa jednom drugom: čitalac naviknut na alhemiju moderne poezije ovde čuje nov jezik, kako kaže veliki kritičar Gaetan Pikon. Prever odbacuje tradiciju hermetične i elitističke poezije. Njegovi duhovni preci su Fransoa Vijon i Viktor Igo, pesnici koje je prihvatila najšira čitalačka publika. Kao i oni, i Prever je pesnik ljubavi i zaljubljenik u Pariz...

Profimedia
 

Bio je majstor reči. Iako se uglavnom negativno odnosio prema religiji, tradiciji, autoritetima i konvencijama, Preverova poezija je, kao retko koja poezija našeg vremena, puna iskrene vere u ljudsku toplinu i solidarnost, katkad gotovo dečje naivno puna poverenja u ljude, u ljubav. Njegovo stvaralaštvo je snažno uticalo i na francusku šansonu.

Prva zbirku pesama „Reči“ objavljuje 1945.godine i postiže neverovatan uspeh, koji se poredio sa Viktorom Igoom. U kratkom roku prodato je 150.000 primeraka. Nikada do tada nijedna zbirka nije doživela toliki tiraž. Glavni motivi njegovih pesama su život u Parizu, i scene nakon Drugog svetskog rata. Objavio je jedanaest zbirki pesama, a njegove najpoznatije pesme su „Barbara“, „Uvelo lišće“, „Deca se vole“, „Staro vino“, „Ta ljubav“, „Bašta“ i mnoge druge. Godinama je pisao pesme na komadićima papira ne pomišljajući da ih sabere u knjigu.

Profimedia
 

U svet filma 1930. godine ga uvodi njegov mlađi brat Pjer koji je bio režiser. Žak je radio na realizaciji nekoliko filmova, kao glumac, asistent i scenarista, a kasnije je pisao scenarije i dijaloge za Renoara, Karnea, Gremijona, Kajata, Otan Laru i druge režisere. U to vreme počeo je da piše i kraće drame, monologe, horske resitale i šansone za kabaree, kafe-teatre i avangardne pozorišne trupe.

Godine 1925. venčao se sa prijateljicom iz detinjstva Simon Dijen. U njihovoj kući na Monparnasu okupljali su se Breton, Desnos, Aragon, Pere, Keno i drugi nadrealisti, a domaćini su im bili Tangi, Prever i Dijamel sa svojim suprugama.

Profimedia
 

Obožavao je slobodu i glorifikovao duh pobune i revolta. Kao anarhista, odmetnik i sanjar, Žak Prever u svojoj humornoj i humanistički angažovanoj lirici kazuje o životu u njegovim različitim aspektima. Bio je svojevrstan moralista i kritičar društva, koji je upućivao na još uvek moguće prostore čovekove sreće koju malograđani, klerikalci, militaristi i političari stalno ugrožavaju.

- Čak i ako sreća zaboravi na tebe, ti nemoj nikada zaboraviti na nju – govorio je jedan od najvećih francuskih pesnika 20. veka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike