Filmovi koji nas 8. marta mogu podsetiti na hrabre žene: One su išle korak ispred svih (VIDEO)

08.03.2024

14:30

0

Ova ostvarenja slave žensku snagu, napore i postignuća

Filmovi koji nas 8. marta mogu podsetiti na hrabre žene: One su išle korak ispred svih (VIDEO)
Kejt Blanšet u filmu "Kerol" - Copyright Profimedia

Dan žena, 8. mart, prava je prilika da se podsetimo za šta su se generacije žena pre borile i pogledati inspirativne filmove o hrabrim ženama koje su bile spremne da prve iskorače.

Profimedia
 

Izdvajamo 13 filmova koji se tematski razlikuju, ali zajedničko im je to što slave žensku snagu, napore i postignuća čak i onda kada se to svima činilo nemogućim.

"Proksima"

Balansiranje između majčinstva i karijere je veoma izazovno, a to pokazuje i film "Proksima". U središtu je francuska astronautkinja Sara (Eva Grin) koja pokušava uskladiti različite uloge dok je na obuci u Evropskoj svemirskoj agenciji.

Muči je to što se otuđuje od sedmogodišnje ćerke Stele kojoj se život takođe menja dok je majka daleko od kuće. Sve se komplikuje kada Saru pozovu u dugogodišnju svemirsku misiju pod imenom ''Proksima''. Ovaj film na dirljiv način pokazuje svu moć ženske emancipacije, ali i izazove s kojima se susreću žene na rukovodećim mestima na kojima dominiraju muškarci.

"Projekt Florida"

Film ''Projekt Florida'' datira iz 2017. godine kada je "pobrao" sjajne kritike na Filmskom festivalu u Kanu. Priča se "vrti" oko šestogodišnje Muni (Bruklin Princ) i njene majke Heli  (Brija Vinajti).

Njih dve tokom jednog leta bukvalno žive na autoputu, odnosno odsedaju u motelu čiji je ''gazda'' gospodin Bobi (Viljem Defo). Na prvi pogled ozbiljan i krut čovek, međutim pun saosećanja.

Devojčica se i tamo trudi da uživa u detinjstvu i pronalazi najbolju prijateljicu. Istovremeno, njena majka prolazi kroz razne bitke i drame samo kako bi njih dve konačno imale bolji život.

"Vaspitačica"

U filmu "Vaspitačica" četrdesetogodišnja vaspitačica živi na Stejten ajlendu, udata je i smrtno joj je dosadan njen svakodnevni život.

Kada postane ubeđena da je petogodišnjak iz njene vrtićke grupe budući poetski genije, ona odlučuje da razvije njegov talenat na nepromišljen i problematičan način.

Menja se i njen život pa se postavlja pitanje gde je granica između odgovornosti i opsesije. I da li je vaspitačica kroz rad s talentovanim dečakom zapravo želela pronaći vlastiti identitet i smisao?

"Bruklin"

Privučena čarima Amerike, Ejlis napušta Irsku i udobnost majčinog doma, odlazi da živi u Njujork. Osjećaj nostalgije brzo nestaje nakon što Ejlis biva očarana novom ljubavlju.

Međutim, njeno oduševljenje biva zamućeno duhovima prošlosti i Ejlis mora da izabere između dve zemlje i različitih života koje u njima vodi. Ovaj film slavi hrabrost, otvorenost i spremnost na promenu čak i kad je jako teško.

"Tiha strast"

Priča o proslavljenoj američkoj pesnikinji Emili Dikinson, od njenih školskih dana i početaka pisanja, pa do kasnijih godina života, u kojima je još uvek bila nepoznata I živela veoma izolovano. Rođena 1803. godine, Dikinsonova je bila nadareno dete, ali usled emotivnih trauma, je prisiljena da se odrekne svojih studija. Introvertna mlada žena povlači se iz društva i počinje da piše poeziju.

Uprkos svom izolovanom životu, ona ima moć da svoje čitaoce povede na put u širi svet. Terens Dejvis opisuje njen život i istražuje kako se rađaju izuzetne pesme Emili Dikinson.  Glavnu ulogu igra Sitnija Nikson.

"Lude od sreće"

Spletom okolnosti, u psihijatrijskoj klinici u Toskani susreću se Beatris i Donatela. Karakterno su potpuno drugačije pa svaka prolazi kroz neke patnje.

Ipak, sprijatelje se, a ubrzo im se ukaže prilika za izlazak iz bolnice. Jedva čekaju provod, ljubav i sreću u "ludnici" na otvorenom.

"Kerol"

Glavne uloge tumače Kejt Blanšet, Runi Mara, Sara Paulson i Kajl Čendler.

Radnja se odigrava u Njujorku 1952 i opisuje predivnu ljubavnu priču između dve žene, o mladoj fotografkinji i njenoj ljubavnoj vezi sa starijom ženom koja prolazi kroz težak razvod.

"Kolet"

Žene su dugo bile nevidljive u kulturnim i književnim krugovima. Čak i kad su bile nominovane za Nobelovu nagradu često bi ostale neprepoznate u široj javnosti. Takvu je sudbinu imala i francuska autorka Sidoni-Gabrijel Kolet. Ističe se po borbi za ženska prava, a tada je bila zapamćena po skandaloznom odnosu sa suprugom koji je njena dela potpisivao svojim imenom. 

Film “Kolet” snimljen je 2018. godine u režiji Voša Vestmorlenda. U pitanju je istinita priča o životu Sidoni-Gabrijel Kolet, koju u filmu glumi Kira Najtli. Glavnu mušku ulogu igra Dominik Vest.

"Već mi nedostaješ"

U ovoj romantičnoj komediji proslavile su se Dru Barimor i Toni Kolet.

 ''Već mi nedostaješ'' prati priču o prijateljstvu dve prijateljice iz detinjstva koje je stavljeno na iskušenje kada jedna uplovi u porodični život, a druga se iznenada razboli. U toj bi se priči mogli mnogi pronaći jer mnogi pamte prijateljstva iz mladosti koja su doživljala uspone i padove – iako su bili ubeđeni da se nikada neće raspasti.

"Tužna Jasmin"

Film "Tužna Jasmin" je film Vudija Alena. Jasmin je žena na ivici nervnog sloma nakon što je otkrila neverstvo svog muža Hala. Kada Hal potom ode u zatvor zbog prevare u vezi sa lažnim investicijama po principu Ponzijeve šeme, njen život u njujorškom visokom društvu biva uništen.

Zato je primorana da se preseli u San Francisko kod svoje manje glamurozne sestre Džindžer koja je i sama nedavno prošla kroz razvod braka zbog stresa nastalog nakon finansijskog ulaganja u malverzacione šeme Hala.

"Tomiris – Princeza ratnica"

Film ''Tomiris – princeza ratnica'' nastao je prema istinitoj priči o istorijskoj ličnosti, kraljici Tomiridi.

Mešaju se intriga i osveta jer je kraljica Tomiris preživela veliku tragediju i odbranila se od Persijskog carstva da bi ujedinila Veliku stepu odnosno dijelove današnjeg Turkmenistana, Afganistana, zapadnog Uzbekistana i južnog Kazahstana.

"Kraljica pustinje"

"Kraljica pustinje'' iz 2015. godine donosi manje poznate detalje o liku i delu još jedne moćne žene – Gertrude Bel. Ona je bila književnica, istoričarka, ali i pripadnica britanske tajne službe pa je imala važnu ulogu u pogledu političkih promena na Srednjem Istoku 1920-ih.

Uz to, Gertruda je u Teheranu doživela ljubavni krah s Harijem Kardoganom nakon čega počinje putovati i istraživati o kulturnim i političkim razlikama na Istoku. Film u središte stavlja njena znanja, hrabrost i upornost i važan doprinos koji je Bel ostavila.

"Paralelne majke"

Dve trudnice se sreću u porodilištu. Obe su neudate i zatrudnele su slučajno. Sredovečna Dženis ne žali zbog toga i raduje se bebi, a adolescentkinja Ana je uplašena i kaje se.

Nekoliko reči koje razmenjuju dok šetaju kroz hodnike porodilišta, čekajući da se porode, stvara blisku vezu među njima, koja se igrom slučaja razvija, menjajući im živote na neočekivani način.

U ovom filmu Pedra Almodovara igra njegova muza glumica Penlope Kruz.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zena.net.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike