Kejt Blanšet je poremećena časna sestra u filmu o dečaku sa misterioznim moćima: Zbog nje je scenario izvučen iz fioke sa čarapama (VIDEO)

07.03.2024

17:35

0

On nosi plamen koji treperi oko njegove ruke

Kejt Blanšet je poremećena časna sestra u filmu o dečaku sa misterioznim moćima: Zbog nje je scenario izvučen iz fioke sa čarapama (VIDEO)
Kejt Blanšet u filmu "Novi dečak" - Copyright Profimedia

Scenario filma o dečaku Aboridžinu koji je odveden u hrišćansko sirotište, ostao je netaknut, tačnije gurnut u fioku sa čarapama, sve dok se nije pojavila Kejt Blanšet.

Profimedia
 

Ukratko ovo je sudbina filma "Novi dečak" u kojem igra Blanšet sa dečakom Aboridžinom. Glumica je ujedno i producirala ovaj film.

Lepota i brutalnost religije

Reditelj Vorik Tornton se još uvek seća trenutka kada je prvi put ugledao sliku "Raspeća".

Nakon detinjstva u Alis Springsu, u Australiji majka ga je poslala u zapadni deo zemlje u internat koji su vodili španski benediktinci. Tamo je prvi put sa 11 godina ušao u crkvu i suočio se licem u lice sa "jezivim likom" koji se nalazio iznad njega.

Profimedia
 

- Sećam se da sam video izmučenog čoveka i da sam bio preplašen - ispričao je 52-godišnji reditelj.

To iskustvo sada opisuje kao "prelepo". I lepota i brutalnost religije nalaze mesto u njegovom očaravajućem filmu "Novi dečak", piše Gardijan.

Najmračniji deo istorije Australije

Film je smešten u četrdesete godine prošlog veka u Australiji i počinje scenom kada neimenovag dečaka Aboridžina odvode u hrišćansko sirotište, koje je vodila "poremećna" časna sestra Eilen, koju igra Kejt Blanšet.

Profimedia
 

Radnja je fokusirana na najmarčniji deo istorije Australije koji je trajao od sredine 19. do sedamdesetih godina prošlog veka, kada su decu Aboridžina nasilno odvodili iz svojih porodica, pod parolom asimilacije sa ostalim stanovništvom. Procenjuje se da je desetine hiljada dece na ovaj način oteto iz svojih porodica.

Dečak koji poseduje misteriozne moći

Kroz film se provlači nit magičnog realizma. Novi dečak poseduje misteriozne moći isceljenja koje se manifestuju kao plamen koji treperi oko njegove ruke.

Tornton je napisao prvu verziju scenarija pre 18 godina. U prvoj verziji scenario je bio fokusiran na dečaka i sveštenika, a onda je scenario ostao netaknut godinama.

- Ono što je bila vatra sada je postala varnica, tačnije 90 stranica gurnutih u fioku za čarape, a onda se pojavila Kejt Blanšet - ispričao je reditelj.

Profimedia
 

Glumica i reditelj upoznali su se na Berlinskom filmskom festivalu 2020. godine, a zatim tokom pandemije, preko kontinenta pričali satima i satima, često do kasno u noć.

"Novi dečak" je izvučen iz fioke, i sveštenik je postao monahinja.

- U početku sam samo mislila da moja producentska kuća mora da radi ovaj film. Tada uopšte nisam razmišljala o ulozi u njemu - ispričala je Blanšet.

Surova realnost australijske kolonijalne prošlosti 

Kako kaže kritičar Gardijana, "Novi dečak" je uspeo da uhvati surovu realnost australijske kolonijalne prošlosti i sadašnjosti.

Profimedia
 

Glavnu ulogu igra Asvan Rid, takoše Aboridžin.

- On ima tu neku magnetičnu moć. Imali smo sreće što smo ga pronašli - rekla je Blanšet, a zatim dodala:

- On ne samo da nikada nije bio na filmskom setu, već ni izvan svog mesta. Ipak, za dva dana naučio je više o filmskoj industriji nego ja za skoro 30 godina.

Profimedia
 

Varajeti je ovog čudesnog dečaka nazvao tajnim oružjem filma. Oni koji su videli ovo ostvarenje kažu da istražuje "duhovnost, kulturu i kolonizaciju" na jedan način koji do sada nikad nije viđen na filmu.

Premijerno je prikazan u Kanu prošle godine, a sada se prikazuje u bioskopima u Velikoj Britaniji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike