Fenomen Kipa slobode: Sve je počelo od jedne poštanske marke (FOTO)

24.02.2024

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Okosnicu projekta čini umetnikovo višegodišnje istraživanje fenomena Amerike koje je započeo serijom od hiljadu crteža čiji će jedini motiv biti čuveni simbol Njujorka

Fenomen Kipa slobode: Sve je počelo od jedne poštanske marke (FOTO)
Copyright Promo/Bojana Janjić

U petak, 23. februara, u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu otvorena je izložba „Amerika“ umetnika Nenada Maleševića. Kustos je Miroslav Karić, a saradnici na izložbi su Maja Stanković, Radoš Antonijević i Miodrag Manojlović. Izložba je otvorena do 8. aprila 2024. godine.

Promo/Bojana Janjić
 

Popularnost Kipa slobode

Nenad Malešević je povodom otvaranja izložbe rekao:

- Interesovanje za Ameriku počelo je 2011. tako što sam došao do poštanske marke koja je imala Kip slobode. Bio sam zaintrigiran trivijalnošću tog motiva i njegovom popularnošću, pa je krenulo da se odmotava klupko. Sada, godinama kasnije, sabralo se jedno iskustvo koje je prvenstveno subjektivan uvid u fenomen Amerike - otkrio je umetnik i dodao:

Promo/Bojana Janjić
 

- To i dalje nije objektivna slika, mada su mnogi fragmenti i fizički doneti iz Amerike, ili su to fotografije nastale tokom boravka tamo, a krenulo je od crteža koji su rađeni pre tog odlaska. Dugo trajanje u procesu je ključan aspekt i u mišljenju ove postavke, jer su ambijentalne celine pravljene tako da uspostavljaju vremenske nizove, da onaj ko se kreće kroz postavku prati neki sled ili tok misli. Tamo gde su bila moja ključna pitanja, zastajkivanja i trenja, a sve u odnosu spram Amerike.

Promo/Bojana Janjić
 

Serija od hiljadu crteža

Kustos izložbe Miroslav Karić je o projektu Nenada Maleševića izjavio:

- Okosnicu projekta čini umetnikovo višegodišnje istraživanje fenomena Amerike koje je započeo serijom od hiljadu crteža čiji će jedini motiv biti Kip slobode - simbol za milione imigranata koji su krenuli u novi svet i ostvarivanje "američkog sna". Crtanje za umetnika postaje način svojevrsnih preispitivanja sopstvenih pretpostavki o geografskom prostoru koji postoji između mita i stvarnosti. Kip slobode biće, na kraju, za autora i neposredan povod odlaska u Ameriku, tako da i samo putovanje predstavlja sastavni deo rada koji je na izložbi predstavljen fotografskim i različitim drugim vizuelnim sadržajima kao segmentima istraživačkog toka i mišljenja.

Promo/Bojana Janjić
 

Miroslav Karić je o postavci u Salonu MSUB dodao:

- Izložba, koncipirana kroz nekoliko celina ima funkciju ambijentacije umetnikovih iskustava aktiviranih za posmatrača kretanjem kroz prostor koji gradi mrežu tematskih, narativnih i asocijacijskih referenci a posredno upućuje na istorijske, društveno-političke, kulturološke i umetničke kontekste. Stavljajući u fokus i na različite načine dekosntruišući simbole, prepoznatljive slike i kolektivne predstave o „sanjanom kontinentu”, Malešević, zapravo, govori o suočavanju sa idejom drugog i nedostižnog na ličnom ali i širem planu, u kojem Amerika figurira kao polazna metafora. 

Promo/Bojana Janjić
 

Nenad Malešević (Sarajevo, 1981) diplomirao je na Smeru za grafiku Akademije umjetnosti u Banjaluci (2004), magistrirao na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu (2008) i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2019). Bavi se fotografijom, crtežom, grafikom i redimejdom. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike