Selimir Radulović dobitnik nagrade "Meša Selimović": Ubedljiva pobeda zbirke poezije "Zapis na stubu, Jerusalimskom" (FOTO)

22.02.2024

13:05

0

Njegove pesme pohvalio je patrijarh Porfirije

Selimir Radulović dobitnik nagrade "Meša Selimović": Ubedljiva pobeda zbirke poezije "Zapis na stubu, Jerusalimskom" (FOTO)
Selimir Radulović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Nagradu "Meša Selimović", koju "Večernje novosti" 36. put dodeljuju za najbolju knjigu, dobio je Selimir Radulović za pesničku zbirku "Zapis na stubu, jerusalimskom" u izdanju "Lagune".

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Radulovićeva knjiga je ubedljivo pobedila, dobivši naklonost čak dvadeset i osmoro članova velikog žirija kritičara, od kojih je svaki dao svoj izbor od pet naslova, navode "Novosti".
Kako se dalje ističe:

- Izbori književnih znalaca objavljivani su tokom pune dve nedelje na stranicama našeg lista, a pri vrhu naše rang-liste našli su se i "U kostreti" Slobodana Jovića (19 glasova), "Psihologija gravitacije" Nenada Šaponje (18 glasova), "Naćertanije" Matije Bećkovića (12 glasova), "Vidi vidi" Slobodana Zubanovića (11 glasova).

Svojim pesmama pali kandila

Zbirku poezije koja je dobila nagradu "Meša Selimović" pročitao je srpski patrijarh Porfirije ko je o njoj napisao sledeće:

- Treba jasno reći – Selimir voli Svetitelje i druži se sa njima. Veran im je i predan. S njima je u pustinjama Egipta, Palestine i Svete Gore.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Svojim pesmama pali kandila i u žiže sveće pred njihovim besmrtnim likovima, i slovima, kao delićima mozaika, izobražava ih i postavlja pred naše mislene oči.

Zato mu oni daruju posvećenje da može da iznutra razume, doživi i opeva ono što su oni u svojim, škrtim po formi a prebogatim po sadržaju, izrekama ostavili u nasleđe hrišćanskom svetu.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Takođe mu poklanjaju i specifičnu poetsku formu, novo i svešteno slogomerje kojim se suzdržani i tvrdi jezik starečnika preliva u nešto drugačiju, ali ne manje istinitu, pjesan koju valja naučiti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike