Kinesko-srpski novogodišnji koncert održan na Kolarcu: Od "Pesme punog meseca" do "Tamo daleko" (FOTO)

20.02.2024

12:05

0

Autor: Dejan Ćirić

"Godina zmaja, u koju smo nedavno ušli, najavljuje i znači prosperitet, mudrost, snagu, plemenitost i pravdu"

Kinesko-srpski novogodišnji koncert održan na Kolarcu: Od "Pesme punog meseca" do "Tamo daleko" (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Kinesko-srpski novogodišnji koncert, u izvođenju Nacionalnog orkestra Kine, u organizaciji Ministarstva kulture Srbije i ambasade Kine, održan je sinoć u Kolarčevoj zadužbini. Kineski umetnici su se predstavili nizom kamernih kompozicija poput "Četiri mora zajedno dočekuju Praznik proleća", "Nebeska lutanja" za tradicionalne instrumente džungžuan, dici i bubanj, ili "Impresije ruže" sa pipom i udaraljkama.

Tanjug/Marko Đoković
 

Posetioci su mogli da čuju i kompoziciju "Stotinu ptica klanja se feniksu", kao i muziku provincije Guangdung u "Pesmi punog meseca". Koncert je završen sa dva bisa, a u izvođenju kompozicije "Tamo daleko" kineskim umetnicima se pridružilo nekoliko muzičara Beogradske filharmonije.

Tanjug/Marko Đoković
 

Muzika kao most i veza između dva naroda

U obraćanju zvanicama pre koncerta, kineski ambasador Li Ming je istakao da mu je drago što su se na ovaj način okupili da zajedno obeleže "Festival proleća", najznačajniji kineski praznik porodičnog okupljanja i početka lunarne Nove godine. Li je istakao da Nacionalni orkestar Kine predstavlja najviši umetnički nivo kineske narodne muzike i podsetio da je Beogradska filharmonija, uz čiju saradnju je priređen koncert, jesenas bila na turneji u Kini.

Tanjug/Marko Đoković
 

- Muzika ne poznaje granice i prevazilazi jezičke granice. Radujem se što možemo da upotrebimo muziku kao most i vezu za unapređenje razumevanja dva naroda - istakao je kineski ambasador i dodao da očekuje da će "strateško vođstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine unapredili saradnju dve zemlje i napisati novo poglavlje međusobnog čeličnog prijateljstva.

Tanjug/Marko Đoković
 

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović je istakao da je ova manifestacija vrhunac proslavljanja lunarne, odnosno Kineske nove godine u Srbiji i da simbolizuje kulturne odnose dve zemlje. Ivanović je podsetio da su se manifestacije u okviru "Festivala proleća" odigravale u Nišu, Novom Sadu, Smederevu i na kraju u Beogradu, čime je "kineska kultura postala za još jednu nijansu prepoznatljivija u čitavoj Srbiji".

Tanjug/Marko Đoković
 

Godina zmaja 

Prema njegovim rečima, "godina zmaja, u koju smo nedavno ušli, najavljuje i znači prosperitet, mudrost, snagu, plemenitost i pravdu". Zajedničke vrednosti su u temelju bliskih i tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje, a "o tome jasno svedoči i uzajamna podrška prioritetima od nacionalnog značaja, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i politici jedne Kine".

Tanjug/Marko Đoković
 

Ivanović je najavio da će "iskreno čelično prijateljstvo i sveobuhvatna strateška saradnja" biti dodatno ojačani u 2024. godini, u skladu sa vizijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Đinpinga. Podsetivši da se ovaj nastup ostvaruje u skladu sa inicijativom "Pojas i put“, Ivanović je dodao da je za očekivati da će, zahvaljujući nedavno potvrđenom dogovoru državnog rukovodstva Srbije u okviru Trećeg foruma "Pojas i put“, biti dodatno ojačan ovaj domen saradnje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike