Selekcija „Summer screen“ na Sarajevo film festivalu: Uzbudljiva i neponovljiva umetnost

03.08.2021

06:59

0

Autor: Dejan Ćirić

Na ovogodišnjoj filmskoj smotri biće prikazano šest filmova baziranih na muzici, savremenoj umetnosti i pop kulturi

Selekcija „Summer screen“ na Sarajevo film festivalu: Uzbudljiva i neponovljiva umetnost
Copyright Dejvid Birn, "Američka utopija"/Profimedia

Sarajevo film festival saopštio je da će u okviru programa “Summer screen” prikazati šest filmova baziranih na muzici, savremenoj umetnosti i pop kulturi, među kojima su koncertni film uticajnog američkog muzičara Dejvida Birna i dokumentarac o irskom rokeru Šejnu Mekgovanu.

Festival koji će biti održan u Sarajevu od 13. do 20. avgusta, donosi ovogodišnji dokumentarac debitanta Maksa Eriksona “Ožiljci Ali Boulala” o švedskom skejteru generacije Boulali čiji se život promenio 2007. godine, nakon nesreće zbog koje više nije mogao da vozi skejt.

Srce Sarajeva Promo/Sarajevo Film Festival

Bubnjar benda Ruts Amir Kvestlov Tompson debitovao je dokumentarnim filmom “Summer of Soul” (2021), koji se bavi Festivalom kulture u Harlemu 1969. godine i prikazuje do sada neviđene snimke koncertnih nastupa Bi Bi Kinga, Nine Simon, Stivija Vondera i drugih.

Kako je najavljeno, u Sarajevu će biti prikazana i “Američka utopija Dejvida Birna”, koncertni film reditelja Spajka Lija koji prikazuje nastup nekadašnjeg vođe Tokin hedsa Dejvida Birna na Brodveju u Njujorku, povodom njegovog poslednjeg albuma “American Utopia” (2018).

Promo/Sarajevo film festival

“Šejn Mekgovan: Priča o pevaču Pogsa” (2020), Džulijena Templa prati eksplozivni život muzičara, od đetinjstva u Irskoj do Londona, gde je prigrlio pank scenu i osnovao bend Pogs, i otkriva Mekgovanove “strasti, smisao za humor i odlično poznavanje muzike, istorije, duhovnosti i popularne kulture”, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još

U okviru selekcije “Summer screen” biće prikazani i stariji filmovi Vima Vendersa “Buena Vista Social Club” (1999), o saradnji američkog gitariste Raja Kudera sa nekoliko starih kubanskih muzičara u Havani i “Pina u 3D-u” (2011), koji “oslikava uzbudljivu i neponovljivu umetnost” nemačke plesne koreografkinje Pine Bauš.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike