Prekretnica modernog domaćeg stripa: Legendarni autor predstavlja "Teksas Kida" u Beogradu

29.11.2023

12:45

0

Autor: P.K.

Igor Kordej je skoro 15 godina radio na ovom delu, njegovom magnum opusu

Prekretnica modernog domaćeg stripa: Legendarni autor predstavlja "Teksas Kida" u Beogradu
Detalj iz stripa "Teksas Kid, moj brat" - Copyright Promo/Veseli četvrtak

Legendarni strip-autor Igor Kordej predstaviće svoj novi grafički roman, možda i najambiciozniji do sada, u petak, u Beogradu. To će biti premijerno izdanje stripa "Teksas Kid, moj brat", zasnovanog na istoimenoj noveli Darka Macana.

Kordej je globalno cenjeni autor, a svoj zaista magnum opus stvarao je skoro 15 godina, u pauzi između ostalih strip-albuma koje je crtao za najveće svetske izdavače.

Njegova ideja bila je da napravi svojevrsnu "jugoslovensku mangu", posvetu jednoj popularnoj kulturi, što stvarnoj, što izmišljenoj, koja je prožeta burnom i uznemirujućom istorijom, koja je takođe i stvarna i izmišljena.

"Teksas kid" je vrhunski napisan i vrhunski nacrtan. Kordej vanserijskim grafizmom u kombinaciji sa nenadmašnim talentom za vizuelno-narativno pripovedanje priča o kulturi i istoriji stare Jugoslavije, odnosno njenom najpopularnijem strip-junaku, Teksas Kidu.

Promo/Veseli četvrtak
 

Taj strip ne postoji u realnosti, ali postoji svet u kome se dešava priča. A ona počinje tako što na 50. godinu "Teksas Kida" autoru na vrata dođe sam Teksas Kid. Vrhunsko pripovedanje i izuzetni vizuelni identitet čine ovaj strip verovatno i prelomnom tačkom modernog domaćeg stripa.

 - (Teksas Kid) jeste jedna vrlo posebna beba, rođena posle duge i teške trudnoće. Bila je začeta još 2002, kada se tokom čitanja kratke priče Darka Macana mnoštvo izuzetnih slika krenulo čvrsto usađivati u moj um. Tamo su cvetale i razvijale se same od sebe, postavši nakon izvesnog vremena i teret. Kako bih ih se oslobodio, počeo sam da crtam te slike, dovršavajući svakog meseca osam do deset tabli stripa, uporedo s mojim brojnim redovnim poslovima - stripovima, ilustracijama, dizajnom i, povrh svega, jednim muzičkim projektom koji sam uspeo da izguram do kraja. Radio sam na ovoj knjizi iz čiste ljubavi, želeći da napravim posvetu mangi, koju toliko volim, kao i posvetu samoj profesiji: bez prethodnih ugovora sa izdavačima, bez urednika da mi sede na kičmi…  - rekao je Kordej o Teksas Kidu.

Ovaj rad bio prekinut na kratko 2013. godine, kada je zatrudnela Kordejeva supruga, takođe strip-autorka i ilustratorka Jana Adamović, što je navelo autora da se bavi sigurnijim poslovima.

- Bio je to ujedno i dobar izgovor za prikrivanje mučne spoznaje da zapravo ne znam na koji način da baratam dalje s tom pričom, kako da je učinim što boljom. Stoga sam je ostavio da miruje i da se krčka godinama... Nakon odluke da preuzmem mnogo ličniji pristup pripovedanju (kao da nije bio dovoljno ličan i ranije) i izvadim neke od sopstvenih kostura iz ormara i da izbacim neke moje nemušte pokušaje piskaranja (jer jedna slika govori više od hiljadu reči), opet je sve glatko krenulo, tako da sam uspeo drugu polovinu knjige da privedem kraju u proleće 2023. Stoga se nadam da nećete zameriti promene crtačkog stila i različite pristupe pripovedanju - to je sve posledica promena kroz koje sam tokom minule dve decenije prolazio kao umetnik i kao osoba. I to sve po onoj kineskoj kletvi: dabogda imao zanimljiv život.

Promo/Veseli četvrtak
 

Grafički roman "Teksas Kid, moj brat" autor će publici predstaviti 1. decembra od 18 sati u Kulturnom centru Grad. Izdavač je "Veseli četvrtak" u svojoj ediciji "Međuvreme".

Igor Kordej je hrvatski, jugoslovenski, ali i evropski i globalni autor. Radio je stripove za brojne časopise u SFRJ. Nakon toga je živeo u Francuskoj i Danskoj, a 1997. se preselio u Kanadu i počeo da radi za najveće američke izdavače - Marvel, DC Comics, Dark Horse i druge.

U Hrvatsku se vratio 2007. a već duže vreme živi i radi u Beogradu. Nosilac je zvanja francuskog Viteza reda umetnosti i književnosti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike