Danski Oskar za poslednju evropsku kraljicu: Margareta II na Netfliksovom tronu (FOTO/VIDEO)

06.02.2024

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Godinama je poznata u javnosti kao uspešan scenograf, ilustrator i kostimograf

Danski Oskar za poslednju evropsku kraljicu: Margareta II na Netfliksovom tronu (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Bivša danska kraljica Margareta II dobila je prestižnu filmsku nagradu "Robert" za kostime koje je kreirala za film "Erengard" u produkciji Netfliksa.

Profimedia
 

Među krunisanim glavama retki su oni koji, osim uloge monarha, imaju i "obično" zanimanje. Izuzeci su holandski kralj Vilem-Aleksander i bivša danska kraljica. Dok je Vilem-Aleksander profesionalni pilot, koji je, dok je bio prestolonaslednik, ponekad prevozio putnike za nacionalnu kompaniju KLM, a i sada pilotira kraljevskim avionom tokom zvaničnih poseta, Margareta je godinama poznata u javnosti kao uspešan scenograf, ilustrator i kostimograf. 

 

 

Angažman za Netfliks

Njeni crteži korišćeni su za danska izdanja "Gospodara prstenova" još sedamdesetih godina prošlog veka, ali pod pseudonimom Ingahild Gratmer. Redovno sarađuje sa Danskim kraljevskim baletom, radila je kostime za film "Divlji labudovi" Pitera Flinta 2009, a Netfliks ju je nedavno angažovao i za scenografiju i kostime igranog filma "Erengard", rađenog prema romanu poznate danske spisateljice Karen Bliksen. 

 

 

Priču, čija je radnja smeštena u čudesno kraljevstvo Babenhauzen, režirao je proslavljeni danski režiser, oskarovac i dobitnik Zlatne palme, Bil August, a maštoviti svet Bliksenove uspešno je u filmu svojim kreacijama dočarala danska kraljica, koja je pre dvadesetak dana abdicirala i tron prepustila sinu Frederiku.

 

 

Pandan američkom Oskaru

U međuvremenu je njen kreativni rad dobio izuzetno priznanje. Ovih dana dodeljena joj je prestižna filmska nagrada "Robert", pandan američkom Oskaru, za kostime i scenografiju u tom filmu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tasha (@corsets_and_cravats)

 

Margareta nije prisustvovala ceremoniji dodele, ali je pozirala u svojoj radnoj sobi, sa nagradom u rukama, što je objavljeno na zvaničnom Instagram nalogu danske kraljevske kuće. 

 

 

Bivša kraljica je izjavila da je zbog toga dirnuta i ponosna, i zahvalila se celoj ekipi filma, a pogotovo onima koji su njene ideje sproveli u delo, prenosi Rts.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike