Sve o knjizi koja je dobila NIN-ovu nagradu: Roman o zločinu

29.01.2024

13:05

0

Pripovedač prevaljuje veliki put – od lošeg pisanja i književnih konkursa, preko uspomena na odbranu i poslednje dane oca

Sve o knjizi koja je dobila NIN-ovu nagradu: Roman o zločinu
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Dobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine objavljen u 2023. godini je Stevo Grabovac za roman "Poslije zabave" (Imprimatur), saopšteno je danas u hotelu „Moskva“.

- Pripovedač prevaljuje veliki put – od lošeg pisanja i književnih konkursa, preko uspomena na odbranu i poslednje dane oca, na tajnovito poreklo i adolescenciju obojenu ratom, na jedan strahovit zločin, pa sve do reminiscencija na velika prijateljstva i pokidane niti koje, na ovaj ili onaj način, pronađu put ponovnom spajanju. Kao u prvencu, i u ovom romanu ima nešto od velikih ljubavi, velikih tuga i celoživotnih melanholija. Ima u njemu i velikih skloništa od „metafizičke studeni“, u muzici, razgovorima na krovovima zgrada, kafanskim filozofijama, filmu i književnosti - navodi se na sajtu izdavačke kuće Imprimatur iz Banjaluke.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Beskrajno srce i misaona širina

- I u ovom romanu čitalac će prepoznati sve ono što Stevu Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvetli pre no što se osudi, nesposobnost da se čovek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa. Stevo Grabovac je još jednom uspeo izgovoriti sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti, s onakvom iskrenošću i nepretencioznošću, s onakvom lakoćom izraza koju je lakše osetiti negoli objasniti - navodi izdavač na svom sajtu.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Prenosimo vam deo odlomka iz knjige "Poslije zabave" a ceo možete pročitati na sajtu izdavača.

"Bio je utorak, oko podneva, i ja sam drijemao u fotelji, gledao sam snimku neke fudbalske utakmice engleske Premijer lige, vjerovatno sažetke ili reprizu od sinoć, ne znam, nisam bio koncentrisan i nije me puno zanimalo, tonuo sam u stanje između sna i jave kada me prenuo ružni i uporni zvuk zvonjave telefona. Sporo sam se pridigao nadajući se da će zvonjava prestati, no kako se to nije dešavalo, odlučio sam da se javim. „Dobar dan” – rekao je ljubazni ženski glas iz dubine ponora telefonske slušalice – „da li je to gospodin Stevo Grabovac?” Nikada se nisam osjećao kao gospodin, ali rekao sam: „Da, ja sam.” „Ovdje Nataša” – reče glas i meni istog trena na um pade pjesma „Poslednje igre leptira”. „Zovem iz Udruženja bivših ratnih zarobljenika i civilnih žrtava rata i udruženja za traženje nestalih.” „Iz sva tri?” – upitao sam. Čuo sam kako se glas nasmijao".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike