Dart Vejder je najveći negativac u filmskoj istoriji: Otkriveno ko je bio inspiracija za njegov lik

27.01.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Rade se o samuraju iz japanske istorije

Dart Vejder je najveći negativac u filmskoj istoriji: Otkriveno ko je bio inspiracija za njegov lik
Copyright Profimedia

Dart Vejder je glavni negativac u svetu "Ratova zvezda". On je zapravo Anakin Skajvoker, koji je pao na Mračnu stranu Sile i u potpunosti se preobratio. Mnogi kritičari, koji su i obožavaoci Vejdera, proglasili su ga najvećim negativcem u filmskoj istoriji.

Profimedia
 

Nijedan negativac nije toliko popularan i prepoznatljiv kao on. Čak i osobe koje nisu nikad gledale "Ratove zvezda" mogu da ga prepoznaju.

Tvorac legendarne franšize Džordž Lukas ne krije da je fan japanske kulture, ali retko ko zna da je dobio ideju za ove filmove nakon što je pogledao "Skrivenu tvrđavu" reditelja Akire Kurosave.

Jednooki Zmaj

Budući da je veliki obožavalac Japana, nije ni čudo da je inspiracija za Darta Vejdera uzeta upravo iz japanske istorije.

Tačnije, reč je o samuraju Dateu Masamuneu, koji je živeo tokom 16. veka. On je poznat pod nadimkom Jednooki Zmaj jer je izgubio desno oko nakon što je dobio ospice kao dete.

Ratovi zvezda/Profimedia
 

Sličnosti između Vejdera i Datea leže u tome što su obojica rođeni u teškom političkom vremenu. Dvojac je čak ubio osobe odgovorne za smrt njihovih porodica, te imaju gotovo istu putanju dolaska na vlast i prelaska na mračnu stranu, navodi index.hr.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike