Da se deca sklone sa ulica i enklava na Kosovu: Pozorišna predstava za školu fudbala (FOTO)

23.01.2024

10:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvođenje poznate ruske komedije bilo je humanitarnog karaktera, karte se nisu prodavale, već je publika davala dobrovoljni prilog

Da se deca sklone sa ulica i enklava na Kosovu: Pozorišna predstava za školu fudbala (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici gostovalo je u Beogradu na sceni Ruskog doma sa predstavom „Ženidba“, prema drami Nikolaja Gogolja, u režiji Milana Karadžića, u okviru obeležavanja 75 godina postojanja tog teatra na Kosovu i Metohiji.

Tanjug/Rade Prelić
 

Izvođenje ove poznate ruske komedije bilo je humanitarnog karaktera, odnosno karte se nisu prodavale, već je publika davala dobrovoljni prilog. Događaj su organizovali studentska organizacija ''Srpski politički forum'' sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i humanitarna organizacija ''Srpska omladina za Kosmet''. Sva prikupljena sredstva biće namenjena za rad i funkcionisanje škole fudbala za decu iz Orahovca i Velike Hoče.

Želja da se deca sklone sa ulice i enklava 

Ispred "Srpske omladine za Kosmet" Staša Koprivica se obratila publici sa scene i objasnila da je pomenuta škola fudbala otvorena na inicijativu roditelja dece, u želji da im se deca sklone sa ulice i enklava na Kosovu i Metohiji i uživaju u sportskim aktivnostima. Prema njenim rečima, pre toga su mogli da igraju fudbal samo blizu ulice gde se odvija saobraćaj, što za njih može biti opasno i neminovno su morali da se suočavaju sa svetom odraslih. Koprivica je predstavila dvoje dece iz nižih razreda osnovne škole - devojčicu Helenu Vitošević koja je otpevala pesmu i dečaka Bogoljuba Šutakoviča, koji je u kratkom govoru zahvalio publici i organizacijama što su pomogli da imaju svoju školu fudbala.

- Hvala vam puno, od srca, što ste učinili da naša škola fudbala opstane - rekao je dečak i dobio veliki i dug aplauz.

Tanjug/Rade Prelić
 

Srce nam je puno što pomažemo deci

Upravnik NP Priština Predrag Radonjić rekao je da im je kao umetničkom kolektivu izuzetno dragoceno što ruski komad igraju baš u Ruskom domu i humanitarnim povodom.

- Srce nam je ispunjeno što pomažemo našoj deci, nadam se da je i vama puno. Što se tiče naše predstave iskreno se nadam da ćete uživati - poručio je.

Tanjug/Rade Prelić
 

U komadu „Ženidba” pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene pojave ili nus pojave svog vremena - licemerje, želju za statusom po svaku cenu i robovanje normama malograđanskog društva kroz prizmu priče zakletog neženje koji je jedan od navodnih udvarača lepe devojke spremne za udaju. 

Glavne uloge tumače Jelena Orlović, Milena Jakišić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damnjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović, Tamara Tomanović i Branko Babović. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike