Novogodišnji Gala koncert Narodnog pozorišta: Tradicija se održava 30 godina, a prvi put se dogodila jedna stvar (FOTO)

14.01.2024

09:30

0

Umetnički program iz dva čina

Novogodišnji Gala koncert Narodnog pozorišta: Tradicija se održava 30 godina, a prvi put se dogodila jedna stvar (FOTO)
Balet Narodnog pozorišta - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Tradicionalni gala koncert opere i baleta Narodnog pozorišta (NP) za Novu godinu po julijanskom kalendaru održan je na Velikoj sceni nacionalnog teatra u Beogradu.

Umetnički program iz dva čina biće izveden i večeras, a balet i operski repertoar spojeni su prvi put za 30 godina održavanja novogodišnjeg koncerta.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Režiju gala koncerta potpisuje Mario Pavle del Monako, dok su dirigenti Aleksandar Kojić, Đorđe Pavlović i Đorđe Stanković.

Dueti i horska izvođenja

Publika je imala priliku da gleda duete i horska izvođenja iz opera  „Rigoleto“, „Bal pod maskama“, „Norma“, „Karmen“, „Don Karlos“, „Nabuko“, „Koštana“, „Travijata“,“Manon Lesko“ i “Knez Igor“, kao i fragmente iz poznatih baletskih predstava „Krcko Oraščić“, „Gusar/Le Corsaire“, „Kraljica Margo“ i „Labudovo jezero“.  

Koncert je počeo uvertirom iz opere "Pepeljuga" italijanskog kompozitora Đoakina Rosinija, koju je izveo samo orkestar NP.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Usledilo je izvođenje baleta "Krcko Oraščić" i segmenta „Valcer cveća“, odlomka "Pas de deux" iz II čina, Petra Iljiča Čajkovskog, što su dočarali baletski umetnici Teodora Spasić, Lev Semenov i ansambl Baleta NP, u koreografiji Konstantina Kostjukova.

Odlomci iz opera

Posle baleta izvedeni su odlomci iz opera Đuzepea Verdija “Rigoleto” u izvođenju Vesne Đurković i Stevana Karanca i “Bal pod maskama”, koji su otpevali Jasmina Trumbetaš Petrović i Janko Sinadinović.

Sledeći na repertoaru bio je autor Adolf Adam i grupa kompozitora sa novijim baletom na repertoaru NP - “Gusar/Le Corsaire” (1856), "Pas D’ Action" iz II čina. U baletskim scenama igrali su Sofija Matjušenskaja, Radion Isjanov i Šinićiro Ebe, dok je koreograf Bahram Juldašev.

Program se nastavio odlomkom iz opere Vinčenca Belinija “Norma” koji su izvele Sonja Šarić i Ljubica Vraneš.

Tanjug/Tara Raovanović
 

Veliki Hor NP otpevao je odlomak "Polovecki logor" iz opere “Knez Igor” Aleksandra Borodina.
Drugi čin je otvorila „Chanson bohème“ iz opere “Karmen” Žorža Bizea, koju su izveli Ljubica Vraneš, Nevena Đoković, Ivana Živadinović, Dušanka Đorđević, Nikola Bjanko i ansambl Baleta NP.

"Kraljica Margo"

Balet “Kraljica Margo”, prema kompoziciji muzičara Gorana Bregovića, predstavljen je na ovom koncertu kroz odlomak iz II čina sa Tijanom Šebez, Tomom Križnarom i u koreografiji Krunislava Simića.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Balet je nastao nakon istoimenog francuskog filma (1994) Patrisa Šeroa, sa Izabel Ađani u glavnoj ulozi, za koji je Bregović takođe komponovao muziku.

Opera “Don Karlos” Đuzepea Verdija bila je ilustrovana u vidu „Dio, che nell’alma infondere“ dueta Don Karlosa i Rodriga, sa Dušanom Plazinićem i Vladimirom Andrićem, a “Nabuko”, istog autora „Donna, chi sei?“ u izvođenju Sanje Kerkez i Dragutina Matića.

Labudovo jezero

Usledio je odlomak iz blaeta "Labudovo jezero" P. I. Čajkovskog u koreografiji Konstantina Kostjukova, uz kostime italijanskog modnog dizajnera Renata Balestre.

Nebojša Babić
 

Pred kraj koncerta izvedena je opera “Manon Lesko”Đakoma Pučinija, a duet „Oh, sarò la più bella!“ pevali su Ana Rupčić i Dejan Maksimović.

Za kraj programa izveden je odlomak iz srpske opere “Koštana” kompozitora Petra Konjovića, deo „Čočečka igra“ sa Horom i baletom NP, uz soliste Olgu Olćan i Miloša Živanovića, u koreografiji Vladimira Logunova.

U programu su učestvovali i orkestar i hor Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike