Koncert Beogradske filharmonije "Za jednakost": Premijera simfonije koju je stvorila prva žena kompozitor (FOTO)

22.12.2023

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Pored repertoarskih standarda, orkestar predstavlja i dela koja su kuriozitet na svetskim koncertnim scenama

Koncert Beogradske filharmonije "Za jednakost": Premijera simfonije koju je stvorila prva žena kompozitor (FOTO)
Copyright Promo/Marko Đoković

Zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom, Beogradska filharmonija će večeras na Kolarcu, od 20 časova, održati koncert pod nazivom “Za jednakost". Kao solistkinja nastupa violinistkinja Aleksandra Konunova, a na programu su dela Edvarda Elgara, Maksa Bruha i Ejmi Bič.

Promo/Marko Đoković
 

Pored repertoarskih standarda, u jubilarnoj sezoni Beogradska filharmonija predstavlja i dela koja su kuriozitet na svetskim koncertnim scenama.

Premijera "Galske simfonije"

Glavni gostujući dirigent Danijel Rajskin beogradskoj publici premijerno predstavlja "Galsku simfoniju" američke kompozitorke i pijanistkinje Ejmi Bič. Ona je živela i stvarala krajem 19. i početkom 20. veka, i u istoriji klasične muzike je ostala zabeležena kao prva žena kompozitor koja je ostvarila uspešnu karijeru, sa delima koja su tokom njenog života izvodili najveći američki orkestri. "Galska simfonija" je prvo simfonijsko delo koje je komponovala i objavila jedna Amerikanka, sa motivima koji su zasnovani na jednostavnim starim engleskim, irskim i škotskim melodijama.

Promo/Marko Đoković
 

Program zaokružuje Elgarova uvertira "Zemlja Dembelija", u kojoj se na živopisan način prikazuje život Londona u edvardijansko doba, i Bruhovom "Škotskom fantazijom".

Solistkinja Aleksandra Konunova je dobitnica nekoliko najvećih priznanja, među kojima se izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom takmičenju "Čajkovski" i "Jozef Joakim", nakon čega je nastupala sa nekim od najpoznatijih dirigenata i ansambala širom Evrope.

Promo/Marko Đoković
 

Ulaznice za ovaj koncert su rasprodate, a karte za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike