Neverovatna priča o umetniku koji je svoju čuvenu sliku jedva završio zbog - proliva (FOTO)

20.12.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je poznat kao ženskaroš, depresivac, pijanac i hipohondar

Neverovatna priča o umetniku koji je svoju čuvenu sliku jedva završio zbog - proliva (FOTO)
Copyright Profimedia

Engleski slikar Dante Gabrijel Roseti svoju poznatu sliku "Sibylla Palmifera", koja ukazuje na prolaznu prirodu ljubavi i ženske lepote, jedva je dovršio, a razlog je, ako je verovati njegovim rečima, konstantna dijareja. Barem tako ovaj umetnik tvrdi u pismu napisanom pre 155 godina u kojem pokušava da odloži sastanak sa ogorčenim pokroviteljem tog dela.

Proliv kao izgovor

Čuveni slikar, pesnik i prevodilac viktorijanskog doba koji je bio na glasu kao ženskaroš, depresivac koji pati od nesanice, pijanac i hipohondar, se u pismima svom meceni Džordžu Raeu, bankaru iz Liverpula, više puta pravdao zašto slike koje je od njega naručio nisu bile spremne na vreme.

- Mislimo da su viktorijanci bili vrlo suzdržani i da nisu mnogo govorili o svojim telesnim problemima, ali oni su zapravo prilično eksplicitni - rekla je za Gardijan Melisa Gustin, kustoskinja u galeriji Lady Lever, u mestu Port Sunlight, u Velikoj Britaniji, gde se po prvi put to pismo izlaže uz sliku o kojoj je reč, a koja je iz zbirke engleskog milijardera Vilijama Levera koji ju je kupio 1917. godine od prvog vlasnika, prenosi Jutarnji list.

Profimedia
 

U spomenutom pismu napisanom u avgustu 1868. godine, Roseti opisuje kako ga je dugotrajni napad proliva sprečio da se sastane sa Džordžom u Liverpulu: "Imao sam stalni proliv i druge neprijatne simptome, ali sam uprkos tome, krenuo jutros za Liverpul, međutim kada sam došao, osećao sam se loše i morao sam da se vratim kući."

Prema rečima kustoskinje Rosetijevo opravdanje, iako je verovatno istinito, samo je jedan u nizu raznih izgovora umetnika, koji je umro 1882. u 53. godini života od posledica alkohola i zavisnosti od lekova.

Najmisteriozniji model 

Rosetijevi biografi kao razlog njegovih depresivnih stanja i zavisnosti navode smrt njegove  supruge Elizabet Sidal od predoziranja laudanumom, nakon što je rodila mrtvo dete 1862. Uprkos tome uspevao je u godinama koje su usledile da naslika neke od svojih najlepših slika za koje su mu pozirale brojne ljubavnice.

Za sliku "Sibylla Palmifera" pozirala mu je Alis Vajlding, krojačica, koju je zaposlio kao svoj ekskluzivni model nakon što mu slike na kojima je slikao druge žene više nisu pronalazile kupce.

Profimedia
 

Gospođica Vajlding, koja je uzela umetničko ima Aleksa u svojim nastojanjima da postane glumica, ostaje jedan od najmisterioznijih Rosetijevih modela. Stalno se pojavljuje na njegovim slikama u razdoblju od 1865. sve do njegove smrti, ali veruje se da, za razliku od ostalih žena koje je slikao, nije bila sa njim u ljubavnoj vezi. Nikad se nije udavala, ali je imala troje dece. Umrla je dve godine nakon umetnika, sa samo 37 godina. Njena lepota omogućila je Rosetiju da slika vrlo komercijalna dela koja su bila popularna među njegovim pokroviteljima. Često ju je predstavljao kao melanholičnu ženu u raskošnim haljinama. Na slici "Sibylla Palmifera", ona drži palmin list što je aluzija na duhovnost dok su u pozadini ruže, makovi i lobanja, koji govore o ljubavi i smrti.

Profimedia
 

Slikar je prvi put pisao Džordžu Raeu, strastvenom kolekcionaru umetničkih dela sa potpisom prerafaelita, o slici "Sibylla Palmifera" kada je tek počeo da je slika, gotovo tri godine ranije, u decembru 1865. Spremno je uzeo depozit od 300 funti od svog bogatog mecene, što je danas oko 30. 000 funti, nakon što mu se Rae poverio u januaru 1866. da "nije mogao da odoli iskušenju" da kupi crvenokosu lepoticu "Sibyllu Palmiferu".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike