Dela naših najvećih slikara na Dorćolu: Pogled na ekspresionizam pedesetih godina (FOTO)

04.12.2023

14:55

0

Umetnost Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Petra Lubarde...

Dela naših najvećih slikara na Dorćolu: Pogled na ekspresionizam pedesetih godina (FOTO)
Copyright Profimedia

U Modernoj galeriji Beograd na Dorćolu biće postavljena izložba ,,Ekspresija boje i gesta pedesetih" od 5. do 30. decembra.

Ekspresionizam kao stilski pravac odigrao je ključnu ulogu u odbacivanju socrealizma i formiranju ličnog autorskog izraza najvećih jugoslovenskih umetnika XX veka.

Promo
 

Snažnim koloritom i odvažnim gestualnim potezom slikari su izražavali sopstveni doživljaj sveta.

Poigravanje sa formom

Osobena ličnost, dubine ljudske duše i osećanja uticale su i menjale umetničku percepciju stvarnosti koju umetnik posredstvom forme prevodi u format slike. Forma postaje polje traganja ličnog autorskog izraza svakog od umetnika.

Među najistaknutijim slikarima, čija je ekspresionistička faza bila posebno značajna su: Milan Konjović, Jovan Bijelić, Peđa Milosavljević, Nedeljko Gvozdenović, Ljubica Cuca Sokić, Milo Milunović i Petar Lubarda.

Promo
 

Poigravanje sa formom, njeno redukovanje na bojene površine i emocionalno intoniranu liniju, pritom zaustavljajući se na pragu apstrakcije, predstavlja jednu od glavnih karakteristika njihovog opusa u tom periodu.

Stvarati kao u snu

- Stvarati kao u snu, naglo, snažno, bez zadržavanja, krepko, nasilno, impulsivno, to je stvaranje koje vredi  - reči su Jovana Bjelića koje oslikavaju težnje umetnika ovog pravca.

Promo
 

Dela ovih slikara, beogradska publika će imati priliku da pogleda u okviru decembarske izložbe Moderne galerije Beograd u ulici Strahinjića Bana 8, svakog radnog dana od 9h do 18h.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike