Sve što treba da znate o Sarajevo film festivalu: Na otvaranju premijera "Deset u pola" Danisa Tanovića

13.08.2021

10:16 >> 12:19

0

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Počasno Srca Sarajeva dobiće čuveni Vim Venders, poznat između ostalog po filmovima Paris, Teksas i

Sve što treba da znate o Sarajevo film festivalu: Na otvaranju premijera "Deset u pola" Danisa Tanovića
Copyright "Deset u pola" / Promo

Sarajevo film festival počinje danas premijerama “Deset u pola” reditelja Danisa Tanovića i omnibusa “Pisma s krajeva svijeta”.

Na festivalu će se takmičiti 48 igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova za nagrade Srce Sarajeva, koje će počasno dobiti i nemački reditelj Vim Venders, dok će na zatvaranju 20. avgusta biti prvi put prikazan “Toma” Dragana Bjelogrlića.

Srpsko-crnogorska koprodukcija “Elegija lovora” reditelja Dušana Kasalice, sa Franom Lasićem i Savinom Geršak u glavnim ulogama, biće premijerno prikazana među deset naslova koji se takmiče za Srce Sarajeva za najbolji igrani film, i novčanu nagradu od 16.000 evra.

Film “Elegija lovora” Promo Igor Đorđević

U glavnom takmičarskom programu 27. izdanja festivala u Sarajevu je premijerno i film “Stvari vredne suza” mađarske rediteljke Kristine Grosan, a tu su i “Kelti” Milice Tomović iz Srbije, “Brdo na kojem riču lavice” rediteljke Luane Bajrami i “Bebia, jedina čežnja moje duše” Gruzijke Juje Dubračkus.

U konkurenciji za najbolji film su i francusko-grčki “Mesec, 66 pitanja” Žakline Lencu, “Murina” hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović, “Tražeći Veneru” kosovske rediteljke Norike Sefa, “Velika sloboda” Austrijanca Sebastijana Majzea i “Žene plaču” Bugarke Mine Mileve.

Srce Sarajeva Promo/Sarajevo Film Festival

Članovi žirija Takmičarskog programa – igrani film su glumica Jasna Ðuričić, reditelji i scenaristi Majk Kejhil i Lili Horvat, umetnička direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sanđorđi i izvršni direktor Austrijske filmske komisije Martin Švajghofer. Srce Sarajeva najboljem reditelju donosi 10.000 evra, a najboljem glumcu i najboljoj glumici po 2.500 evra.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Počasno Srca Sarajeva dobiće Vim Venders, poznat između ostalog po filmovima “Paris, Teksas” (1984) i “Nebo nad Berlinom” (1987), koji će tokom festivala održati materklas, a biće prikazana i retrospektiva njegovih filmova, uz restaurisanu verziju “Hotela od milion dolara” (2000).

Vim Venders / Profimedia

Netakmičarski program “U fokusu” Sarajevo film festivala donosi filmove “Kvo vadis Aida” bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, “Košnicu” kosovske rediteljke Blerte Bašoli, “Zlosrećnu ševu ili otkačeni pornić” Rumuna Radua Judea, kao i “Oazu” reditelja Ivana Ikića.

“Pisma s krajeva svijeta” međunarodnog kolektiva reditelja Bistrik7, hronika je prvih dana zaključavanja usled Kovid-19 ispričana u 14 privatnih kućnih filmova, a imaće premijeru prvog festivalskog dana u okviru programa Specijalne projekcije.

“Pisma s krajeva svijeta” / Promo

U okviru netakmicarskog “Open er” programa prvog dana festivala biće premijerno prikazan film “Deset u pola” oskarovca Tanovića, koji prati dvojicu ćevapdžija u pandemijskom Sarajevu.

Slede “Otac” Floriana Zelera, dobitnik Oskara za najbolji adaptirani scenario, “Hvataj se ceste” Panaha Panahija sa ovogodišnjeg Kana, i “Jahači pravde” Andersa Tomasa Jensena, sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi.

Pročitajte još

Tu su i “Junak” Asghara Farhadija, dobitnik Gran prija na nedavnom Kanu, “Novi poredak” Mihela Franca, osvajač Srebrnog lava u Veneciji 2020. godine, kao i premijerno film “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića, o pevaču i kompozitoru narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938-1991), koji zatvara Sarajevo film festival.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike