Tramp sa malim penisom, Mekdonald koji visi sa krsta i još 40 cenzurisanih dela: Otvoren Muzej zabranjene umetnosti (GALERIJA)

11.11.2023

20:00

0

Prvi takve vrste u svetu

Tramp sa malim penisom, Mekdonald koji visi sa krsta i još 40 cenzurisanih dela: Otvoren Muzej zabranjene umetnosti (GALERIJA)
Jedan od eksponata Muzeja zabranjene umetnosti - Copyright Profimedia

Muzej zabranjene umetnosti otvoren je prošle nedelje, prvi takve vrste, u srcu Barselone.

Kako ističe uprava ovog novog Muzeja ova neobična kulturna institucija se „igra sa konceptom cenzure i nastoji da uspostavi vezu sa posetiocima“, piše „Dejli mejl“.

Profimedia
 

U okviru Muzeja se nalaze 42 umetnička dela koja su u nekom trenutku "napadnuta, osuđena, skrivena ili povučena iz opticaja" zbog društvenih ili verskih razloga.

Skulptura Ronalda Mekdonalda

Među eksponatima su skulptura Ronalda Mekdonalda koji visi sa krsta, instalacija molitvenih prostirki ukrašenih štiklama i prikaz nagog Donalda Trampa.

Tu su dela umetnika iz SAD-a, Evrope, Afrike i Azije, od kojih mnoga pružaju verske i socio-političke komentare.

Profimedia
 

Neki od istaknutih radova u muzeju, uključuju fotografiju pod nazivom „Potapanje (J***og Hrista)“ Andreasa Serana iz 1987. godine, koja prikazuje malu plastičnu krstionicu uronjenu u staklenu posudu umetnikovog urina.

Tramp sa malim penisom

Crvenkasto obojena fotografija privukla je kontroverze tokom više od dve decenije, pri čemu su je mnogi verski kritičari označili kao bogohulnu.

Druga dela osuđena iz verskih razloga uključuju instalaciju „Zapadna i hrišćanska civilizacija“ Leona Ferarija iz 1965. godine, koja prikazuje Hrista skoro u prirodnoj veličini razapetog na američkom borbenom avionu.

Profimedia
 

Mnoga dela kritikuju poznate političare, poput neprijatnog prikaza Donalda Trampa sa malim penisom u slikarstvu Ilme Gore pod nazivom "Učiniti Ameriku ponovo velikom", ili prikaz Franciska Franka, španskog diktatora, unutar frižidera Koka-kole u delu Eugenija Merina.

Takođe je prikazana slika Fabijana Čaireza koja prikazuje meksičkog revolucionara Emilijana Zapatu, na kojoj je oslikan nag, osim roze sombrera i crnih štikli, na konju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike