Sto godina od rođenja Andreje Milenkovića, najpoznatijeg kreatora poštanskih maraka: Umetnost na par kvadratnih centimetara (FOTO)

02.11.2023

15:00

0

Retrospektivna izložba "Žig vremena"

Sto godina od rođenja Andreje Milenkovića, najpoznatijeg kreatora poštanskih maraka: Umetnost na par kvadratnih centimetara (FOTO)
Copyright Promo/Muzej primenjene umetnosti

Retrospektivna izložba "Žig vremena: Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića" predstavlja najobuhvatniji pregled stvaralaštva Andreje Milenkovića (1923-2005), najpoznatijeg kreatora poštanskih maraka u SFRJ.

Izložbom se obeležava stogodišnjica umetnikovog rođenja, a organizuje se povodom Dana Muzeja primenjene umetnosti.

Promo/Muzej primenjene umetnosti
 

Na izložbi je prikazano oko 220 različitih poštanskih maraka, kao i 80 skica, nacrta, idejnih projekata i grafika Andreje Milenkovića, koji su poslužili za dizajn i likovno oblikovanje poštanskih maraka i koverata prvog dana, kao i nekoliko logotipa, piktograma i projekata grafičke identifikacije različitih manifestacija i jubileja obrazovnih institucija u Srbiji.

Majstor crteža na poštanskim markama

Izložba "Žig vremena" je podeljena na deset tematskih celina, prema motivu ili povodu za izdavanje marke. U tekstu kataloga, kustos  izložbe Slobodan Jovanović naglašava:

Promo/Muzej primenjene umetnosti
 

„Andreja Milenković je, od sredine šezdesetih do polovine osamdesetih godina prošlog veka, obradio gotovo sve teme koje su prikazane na redovnim i prigodnim izdanjima jugoslovenskih poštanskih maraka: pošta i saobraćaj, umetnost i arheologija, sport, kultura i humanitarne akcije, flora i fauna, turizam, sećanje na čuvene ličnosti i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i dr.

Promo/Muzej primenjene umetnosti
 

Upravo su serije prigodnih maraka imale velikog uspeha u ekonomskom i kulturološkom smislu – kod filatelista širom sveta. Kao vrstan minijaturista i poznavalac grafičkih i štamparskih tehnika, na maloj površini od nekoliko kvadratnih centimetara izvodio je suptilne dizajnerske kompozicije po svojim nacrtima ili fotografskim predlošcima, tačno poznajući koji format crteža odgovara kom formatu marke.

Promo/ Muzej primenjene umetnosti
 

Na poštanskim markama različitih tematika i vrsta štampe, vidimo kako se Andreja Milenković angažovao u svim aspektima nastanka maraka i kako je postao jedan od najznačajnijih umetnika grafičkih, vizuelnih i društvenih komunikacija u tadašnjoj Jugoslaviji“.

Promo/Muzej primenjene umetnosti
 

Radovi prikazani na izložbi Žig vremena : Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića deo su zaostavštine koju je gospođa Ružica Arsenijević-Milenković poklonila Muzeju tokom protekle četiri godine. Pored toga, prikazan je i deo kolekcije maraka gospodina Vladana Čelebonovića.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike