Vizuelni vremeplov u 20. vek: Sećate li se čuvenih usisivača "Sloboda" iz Čačka? (FOTO)

06.10.2023

16:30

0

Šezdesetih godina postaje najpoznatiji proizvođač aparata za domaćinstvo u Jugoslaviji

Vizuelni vremeplov u 20. vek: Sećate li se čuvenih usisivača "Sloboda" iz Čačka? (FOTO)
Izložba Čačanska Sloboda - Copyright Promo/Čačanska rodna

Izložba Čačanska Sloboda biće otvorena u petak 6. oktobra sa početkom u 19.00 časova, u Srednjem holu Kulturnog centra Čačak.

Izložbu priređuje Međuopštinski istorijski arhiv Čačak u okviru projekta “Čačanska Rodna - Prestonica kulture Srbije - Čačak 2023.”

Promo/Čačanska rodna
 

Na otvaranju će prisustvovati: Miliun Todorović, gradonačelnik Čačka; Zoran Stefanović, generalni direktor kompanije Sloboda i Gordana Predić, specijalna savetnica Ministartsva kulture Srbije. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

Sećanje na "Slobodu"

Izložba ima za cilj da posetioce vrati u vreme kada je Sloboda bila jedna od najpoznatijih fabrika bivše Jugoslavije, vreme u kojem je rasla zajedno sa svojim gradom poklanjajući veliku pažnju razvoju i unapređivanju društvenog standarda zaposlenih brinući o poboljšanju uslova stanovanja, ishrane i psiho-fizičkog zdravlja, omogućavajući podsticanje daljeg obrazovanja i usavršavanja, kulturno-umetničkih, sportskih i drugih aktivnosti radnika, kao i njihovog organizovanog odmora.

Promo/Čačanska rodna
 

Osnovana rešenjem od 10. jula 1948. godine, potpisanim od strane Josipa Broza Tita, Sloboda je izgrađena i puštena u pogon 1. maja 1951. na tromeđi sela Loznice, Pridvorice i Jezdine.

Šezdesetih godina najpoznatiji proizvođač aparata za domaćinstvo

U početku je izrađivala predmete namenjene vojsci, da bi sredinom 50-ih započela i izradu artikala za civilnu upotrebu, pored namenske proizvodnje, Sloboda započinje i izradu artikala za tržište (protivgradna raketa M-54, delovi za domaću radio industriju, emajlirano posuđe, pirotehnička sredstva, aparati za poljoprivredu, šrafovska roba itd).

Promo/Čačanska rodna
 

Šezdesetih godina Sloboda postaje najpoznatiji proizvođač aparata za domaćinstvo u Jugoslaviji.

Svoje usisivače, šporete, rešoe i brojne druge proizvode, napravljene u saradnji za zapadnim firmama, izvozila je uglavnom u zemlje Istočnog bloka ostvarujući posrednu međublokovsku ekonomsku saradnju na opštu korist. Svoje proizvode je izlagala na sajmovima u zemlji i inostranstvu, uglavnom u zemljama Istočnog bloka, ali i Zapadnoj Evropi, Aziji i Africi.

Sloboda je za svoje radnike izgradila preko 1.700 stanova, ulažući istovremeno u razvoj grada.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike