Sećanje na Džordža Bernarda Šoa: Velikan književnosti koji se divio srpskoj azbuci!

02.11.2023

09:15

0

Autor: I. P.

Nobelova nagrada za književnost, koju je dobio 1925. godine, samo je potvrdila njegov veliki doprinos svetskoj književnoj baštini

Sećanje na Džordža Bernarda Šoa: Velikan književnosti koji se divio srpskoj azbuci!
Copyright Profimedia

Na današnji dan, obeležavamo 73 godine od smrti jednog od najznačajnijih književnika 20. veka, Džordža Bernarda Šoa. 

Rođen u Dablinu, ovaj istaknuti irski dramaturg, romansijer i esejista, ostavio je neizbrisiv trag u svetu književnosti, a posebno je poznat po svom delu kao društveno angažovan intelektualac.

Dramska dela su mu donela svetsku slavu

Šo je svoj život posvetio pisanju, pružajući kroz svoje tekstove i govore oštre kritike društvenim pojavama, neretko koristeći cinizam kao oruđe svog izraza. Njegova dela, koja se kreću od romana do pozorišnih kritika, obeležila su doba u kojem je živeo, dok je njegova dramska dela donela mu svetsku slavu.

Profimedia
 

Nobelova nagrada za književnost, koju je dobio 1925. godine, samo je potvrdila njegov veliki doprinos svetskoj književnoj baštini.

Divio se srpskoj azbuci

Međutim, manje je poznato da je Šo imao veliko divljenje prema srpskoj azbuci. Smatrao je da je to najsavršenije pismo na svetu, hvaleći njenu jednostavnost i logičnost – "jedno slovo jedan glas".

Ovo divljenje otišlo je toliko daleko da je u svom testamentu ostavio značajan novčani iznos Englezu koji uspe da reformiše i uprošti englesku abecedu po uzoru na srpsku. Njegov interes za srpsku kulturu i jezik pokazuje dubinu njegove intelektualne znatiželje i neprestanu težnju za poboljšanjem i razumevanjem sveta oko sebe.

Profimedia
 

Na današnji dan, dok se sećamo Džordža Bernarda Šoa, ne samo kao velikana književnosti, već i kao čoveka koji je imao posebno mesto u srcu za srpski jezik i kulturu, njegov doprinos i ideje nastavljaju da inspirišu generacije širom sveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike